Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 10, DECEMBER 2022

Bette Westera, Mattias De Leeuw (ill.): Gered!

door Jan Van Coillie

3+ - In een tijd van toenemende bezorgdheid om de toekomst van Moeder Aarde neemt ook het aantal kinderboeken rond milieuproblematiek toe. We hadden al het informatieve prentenboek Scheten uit de schoorsteen van Marc ter Horst en nu is er het verhaal Gered! Van Bette Westera, geïllustreerd door Mattias De Leeuw. Het prentenboek gaat onomwonden over de opwarming van de aarde, maar ook over de kracht van samenwerking die nodig is om de aarde te redden.  

Het verhaal begint wanneer Arend op een warme dag uit zijn ei kruipt en met nest en al van een ijsschots in zee glijdt. Hij slaat zijn vleugels uit en ziet vanuit de hoogte meteen wat er aan de hand is: er drijven vreemde dingen in het water, walrussen dringen samen op het topje van een rots en een ijsbeer drijft naar het zuiden op een losgeslagen schots. Arend probeert de andere dieren te alarmeren, maar vangt overal bot. De luiaard, orang-oetan, chimpansee, olifant, maraboe, struisvogel, giraf en het wildebeest: allemaal vinden ze dat er niets aan de hand is of in elk geval geen reden tot paniek. Het meest stuitend is de reactie van de slang: ‘Bemoei je met je eigen zaken./ Ga daarginds maar drukte maken!’ Maar dan ziet Arend onder zich iets dobberen: ‘De mooiste boot die er bestond’. Hij wordt bestuurd door de ijsbeer en zijn vriend de pinguïn en samen vissen ze niet alleen het vuil uit de zee, maar redden ze ook alle dieren. De boodschap is duidelijk, al is de oplossing -- zelfs voor een fantasieverhaal-- wel erg onrealistisch.
 
De berijmde tekst laat opnieuw het vakmanschap van Bette Westera zien. De verhalende intro en slotpassages verwoordt ze in langere regels van 14/15 lettergrepen, in vierregelige strofen met gekruist rijm. De strofen waarin de dieren het woord nemen om Arend tegen te spreken, giet ze in kortere regels van 8 lettergrepen en gepaard rijm, wat ze een heel ander ritme geeft. Klank en ritme samen zorgen voor uniek voorleesplezier.
 
Mattias De Leeuw voert zijn illustraties uit met waterverf, een bijzonder geschikte techniek voor zee-taferelen. Zijn prenten versterken de boodschap. Bij de dieren die de waarschuwing van Arend in de wind slaan en doen alsof er niets aan de hand is, zie je rondom hen een toenemende vervuiling en bovendien komen ze steeds verder onder water te staan. De gele en gifgroene tinten zetten de dreiging extra in de verf. De prent met de struisvogel die zijn kop in het zand steekt is een toppunt van visuele ironie. ‘Geen zee te zien, niks aan de hand’, beweert hij, terwijl zijn zandheuveltje nog net boven het water uit steekt. Het oranjerood van de slotprenten straalt hoopvolle warmte uit.
 
De aarde is nog lang niet gered, maar als dit boek er ook maar een klein steentje toe bij kan dragen om dat wel te doen, is dat mooi meegenomen.
 
Bette Westera, Mattias De Leeuw: Gered!, Lannoo, Tielt 2022, 28 p. : ill. ISBN 9789401485036

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensiesontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri