Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 6, JUNI 2022

Martine Lejeune, Eduard Plancke (ill.): Hier wacht ik

door Elke Brand

In dit filosofische prentenboek over Wafwáp de hond, ziet het vastgebonden, verveelde beestje de wereld om zich heen voorbij trekken. Hij zou daar zelf graag aan deelnemen, maar dat zit er niet in als je aan een riempje ligt. Het wachten op zijn baasje duurt hem veel te lang.  

‘Wafwáp blijft lui liggen. Hij kijkt heel verveeld, naar de auto’s die draaien om ’t plein met het beeld. Wafwáp ziet een vliegtuig. Wafwáp ziet een fiets. Wafwáp ligt te kijken. Hij doet verder niets.’
 
Alles om hem heen is schijnbaar normaal. Verklede kinderen, een jongetje met een vis in een zakje en een vogel die uit haar kooi ontsnapte. Dan valt Wafwáp in slaap en verandert de rustige wereld in een bijzondere. Wat hij voor zijn dutje zag, komt terug als zijn ogen gesloten zijn: een wolf op het verkeersplein, een vis die een jongen in een zak draagt, en een kat in een vogelkooi.  
 
De hond ziet details die je zelf mogelijk ontgaan. Een schele kat, een ballon die leegloopt of deze vis in het zakje: ‘Een kind met een vis in een zak komt voorbij. De vis kijkt heel boos. Het kind kijkt heel blij’. Over dit soort passages valt heerlijk te praten en filosoferen tijdens of na het voorlezen. De mooie zinnen van Martine Lejeune zijn geschreven op eindrijm. De zinnen zijn kort en ongecompliceerd. Ze vertellen precies genoeg. De tekst staat steevast in een witte strook boven de zachte, bruine illustraties van Eduard Plancke.  
 
Het gele riempje van Wafwáp steekt fel af tegen het bruin om hem heen. Maar er komen steeds wat details in dezelfde kleuren terug. De regenlaarsjes van de beer, de bananenschil uit de vuilnisbak, de fiets tegen het huis. Het zijn kleine details in geel en groen die de tekeningen net wat meer kleur geven.
 
Zodra Wafwáp wakker gemaakt wordt, is de droom verdwenen en staat zijn koppie plotseling weer vrolijk. Hoewel je het op de illustratie niet kunt zien, zul je daar misschien ook een gezellig kwispelend staartje bij bedenken. Het wachten is voorbij en het kind dat uit Hier wacht ik is voorgelezen, wil het fijne verhaal nu vast opnieuw horen.
 
Martine Lejeune, Eduard Plancke: Hier wacht ik, Levendig uitgever, Utrecht 2022, 28 p. : ill. ISBN 9789083183732

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri