Vanaf zes jaar

JEUGDBOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2023

Bette Westera, Naomi Tieman, Dorie Bellaar (ill.): Wil je mijn kamer zien

door An-Sofie Bessemans

6+ - Wil je mijn kamer zien? Een vraag die we goed kennen! De schutbladen van dit boek van het trio Bette Westera, Naomi Tieman en Dorie Bellaar tonen een plattegrond, met op de begane grond de huiskamer, de keuken, maar bijvoorbeeld ook de serre, het hondenhok en het vogelhuisje. Op de eerste en de tweede verdieping vinden we onder meer de yogakamer, maar ook ‘jouw kamer’ en de badkamer, tot aan de zolder. De tekeningetjes op de plattegrond geven al wat prijs. In de slaapkamer zie je muis in een astronautenpak en op de kamer van broer staat een halfvol flesje cola.  

Elke kamer staat voor een verhaal en zijn bewoner(s). Zo vertellen de muizen op rijm over het verblijf in de kelder, bereidt tante Yasmine een tajine in de keuken, wacht een kindje in ‘Je wiegje staat al klaar’ in de babykamer op de komst van een broertje of een zusje, is er een kamer die je echt niet mag betreden…
 
Bette Westera en Naomi Tieman vormen een dream team in dit mooie huis vol verhalen. Elk hoofdstuk heeft zijn eigen stijl en vorm: van rijmgedicht (‘Niet zeuren!)’ over modern sprookje (‘Ik kan niet heksen!’) tot zoekertje (‘Klaar is Mees!’), liedje (‘A di mi yere yu friyari’, wat Surinaams is voor ‘Ik hoorde zeggen dat jij jarig bent’) enzovoorts. Binnen die diversiteit zijn er wel gemene delers: de humor bijvoorbeeld. In ‘Mooi schoon’ maken de verschillende stukken wasgoed bijvoorbeeld grappig ruzie aan de waslijn op het balkon, en in de wc klaagt de spin in het hoekje bovenin ronduit over de kwaliteit van de lucht.
 
‘Poep ruikt
naar poep, heel eerlijk, klaar. Maar…
Die blauwe blokjes in de pot.
Die fles met stokjes bergamot.
Die droge bloemen op het randje,
met oude schillen in een mandje.’
 
Westera en Tieman zetten hun rake observaties om in klinkende zinnen en taalvondsten die jong en oud weten te charmeren.
 
De schrijfsters spreken de lezer direct aan, niet alleen door de vertelstijlen die voor ieder wel wat wils bieden, maar ook door een recept op te nemen (de vegetarische tajine van tante Yasmine kan de lezer met de hulp van een volwassene makkelijk maken) en een tekenopdracht te geven. De zachtaardige illustraties van Dorien Bellaar zorgen ervoor dat je niet verloren loopt in dit mooie huis met vele kamers. Zonder het te willen jinxen, dit boek verdient een bekroning!
 
Bette Westera, Naomi Tieman, Dorie Bellaar: Wil je mijn kamer zien, Volt, Amsterdam 2023, 40 p. : ill. ISBN 9789021483603. Distributie L&M Books

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 2, FEBRUARI 2024

Bloedzang

Caro Van Thuyne

De essays 1982-2022

Stefan Hertmans

De vlaktes

Federico Falco

Licht dat naar ons tast. Verzamelde gedichten

Bernard Dewulf

Puur geluk

Katherine Mansfield

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 2, FEBRUARI 2024

Er kwam een krokodil logeren

Harmen van Straaten

Het meisje van het woud

Eléonore Devillepoix

Liefde en dood in de rode stad

Rindert Kromhout

Net goed!

Tjibbe Veldkamp, Rachelle Slingerland (ill.)

Patina. Patty is geen bagger

Jason Reynolds

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri