Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 8, OKTOBER 2023

Edward van de Vendel, Saskia Halfmouw: Levi’s nieuwe liedje

door Jan Van Coillie

5+ - Het zal wel niet zonder reden zijn dat de naam van illustratrice Saskia Halfmouw op de eerste plaats staat op cover en titelblad van Levi’s nieuwe liedje. Haar illustraties trekken meteen de aandacht. Je kunt zelfs stellen dat de meeste tekstfragmenten bijna verdwijnen in de prenten. Ze maakt ook meteen een statement als je het boek openslaat. Op de achterkant van de cover en het schutblad schitteren potloodkrabbels in alle kleuren van de regenboog, het symbool van de LGBTQ-beweging. Het boek gaat over het ontdekken wie je bent en hoe fijn het kan voelen als je ontdekt dat je mág zijn wie je bent. Die ontdekking en het fijne gevoel op het einde zet Saskia Halfmouw in haar prenten overtuigend neer.  

Het verhaal opent in de klas van Levi met een fijn moment, want de groep leert een mooi nieuw liedje. De gele streepjesvloer straalt als het ware af op de kinderen. Op de tweede prent met de zingende Levi is de achtergrond felgeel. Om Levi heen fladderen talloze vlinders als symbool voor geluk. Als hij gaat dansen huppelen haasjes met hem mee. Maar toch kondigt een wending zich aan, want het vrolijke geel is verbleekt. Op de volgende prent wordt je aandacht gezogen naar het angstige gezicht en het verkrampte lichaam van Levi, waar groenblauwe krasjes van af spatten. De hazen hollen verschrikt weg. De juf vroeg hem of hij de prinses uit het liedje wou zijn, maar ‘Het liedje gaat toch niet over hem?/ Hij is een jongen./ Hoe kan hij dan het prinsesje zijn?’
 
Levi rent weg, de klas uit naar het huis van zijn oma naast de school. Die vangt hem op met een kus en een wijze les. Ze tut zichzelf op en daarna ook Levi met een halsketting, oorbellen en lippenstift. Ze laat Levi zelf vaststellen dat ze zichzelf blijven, ook al zien ze er anders uit. Blij holt Levi terug naar de klas, met op de illustratie opnieuw vlinders en haasjes achter hem aan. Op school neemt het vrolijke geel het weer over en vraagt Levi nu zelf aan de juf of ze nog eens het liedje kunnen zingen. Op de volgende prent zie je Levi vanuit het perspectief van de kinderen op het mostapijtje liggen met oorbellen, halsketting, prinsessenkroon én brede lippenstiftglimlach.
 
Op de slotprent huppelt hij weer vrolijk, in het gezelschap van kleurrijke vlinders, haasjes en (grapje van de illustratrice) figuurtjes uit de kindertekeningen uit de klas. Hij weet nu ‘dat hij alles kan zijn wat hij wil, / een piratenjongen, / een prinsessenmeisje, / een haasje, / een vlinder -// omdat hij Levi is.’ Op de slotprent danst hij met ooglapje, halsketting en zwaard tussen de spelende kinderen en huppelende haasjes. Hij schittert kleurrijk tussen de anderen, die in één kleur worden geschetst. Zo helder eenvoudig kun je een fijne boodschap neerzetten in tekst en beeld.
 
Edward van de Vendel, Saskia Halfmouw: Levi’s nieuwe liedje, Querido, Amsterdam 2023, 28 p. : ill. ISBN 9789045129112. Distributie L&M Books

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 2, FEBRUARI 2024

Bloedzang

Caro Van Thuyne

De essays 1982-2022

Stefan Hertmans

De vlaktes

Federico Falco

Licht dat naar ons tast. Verzamelde gedichten

Bernard Dewulf

Puur geluk

Katherine Mansfield

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 2, FEBRUARI 2024

Er kwam een krokodil logeren

Harmen van Straaten

Het meisje van het woud

Eléonore Devillepoix

Liefde en dood in de rode stad

Rindert Kromhout

Net goed!

Tjibbe Veldkamp, Rachelle Slingerland (ill.)

Patina. Patty is geen bagger

Jason Reynolds

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri