Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 8, SEPTEMBER 2018

Geert Vervaeke: Tierenduin

door Jen de Groeve

3+ - Op het voorplat van Tierenduin de afbeelding van een luiaard gemaakt met monotype. Duidelijke lijnen, een eenvoudig sierlijk beeld. Of wacht. Aan één hand zit een rafelig uitwasje. Een vinger? Onder de rug van de luiaard zweeft ook nog een zwart puntje. En dan zie je opeens dat het uitwasje en de punt samen met de contouren van de luiaard de kop van een haai vormen. Haal het puntje weg en je hebt weer gewoon een luiaard.
 
Op de zwarte schutbladen staat een wit, onregelmatig strepenpatroon. De volgende dubbele bladzijde is wit met zwarte strepen. Zie ik daar ook een oog? Een detail van de prent loopt van de bladzijde af, je slaat ze om: een slang! Nee, het is de staart van een tijger, die pas op de volgende dubbele bladzijde zichtbaar wordt. In zijn opengesperde muil zit de kop van de luiaard. Opnieuw loopt een staart (of een slurf?) de bladzijde af, je slaat ze om en: verkeerd, het is de arm van een octopus. In zijn eindeloze armen ontdek je vormen die naar diverse andere dieren verwijzen. Naarmate je verder kijkt en weer terugbladert, herken je er steeds meer.
 
Met listige suggesties, schijnbewegingen en optische illusies schept Geert Vervaeke bladzijde na bladzijde, een verborgen dierenrijk. De bladzijden geven hun inhoud slechts gaandeweg prijs, je moet de prenten van alle kanten bekijken, verbanden leggen over de bladzijden heen en je niet voor een gat laten vangen. Telkens wanneer je kijkt zie je iets nieuws.
 
Op sommige prenten zijn de verborgen dieren ook voor een ongeoefend oog eenvoudig te vinden en te herkennen, andere zijn werkelijk heel ingenieus ingewerkt in achtergrond of combinaties met andere dieren. Over de opeenvolging aan het begin van het boek, van zwarte bladzijden met wit strepenpatroon en omgekeerd, realiseer je je pas helemaal op het einde van het boek dat je niet alleen een (gedeeltelijke) tijger zag, maar ook een zebra. Het zijn spannende bladzijden: twee rennende vossen die samen een krokodil vormen, een zebra tussen de bomen die enkel uit witte strepen is opgebouwd, een ijsbeer in een bergachtig sneeuwlandschap dat weerspiegelt in de donkere poolzee. Of niet?
 
Tierenduin is een boek waarin je kunt groeien. De eenvoudigste bladzijden kunnen jonge kinderen aan het kijken en zoeken zetten, maar de meeste zoekplaten verbergen ook een paar gecompliceerdere vondsten. De ijsbeer spotten in het oog van de panda is makkelijk, een dier herkennen waarvan slechts een stukje tussen de vlekken van een luipaard in zit, vraagt al meer inzicht. De moeilijkste – en de mooiste! -- bladzijden zijn die waar de zoekplaat opgebouwd is uit lijnen en vlakken, waarin je de compositie moet lezen om te zien wat verborgen zit. Dat verschil in complexiteit maakt het boek al even uitdagend voor kleuters als voor volwassenen. Als dat geen zeldzame prestatie is.  
 
Geert Vervaeke: Tierenduin, Lannoo, Tielt 2018, 48 p. ISBN 9789401453158 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2024

Alle tijden zijn onzeker

Joke van Leeuwen

Een kat, een man en twee vrouwen

Junichiro Tanizaki

Het mes in het vuur

Ingeborg Arvola

Ik wens mijn huis as

Daria Serenko

Konvooi. Reizen naar een land in oorlog

Tommy Wieringa

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2024

Brand

Anke Kranendonk

Dit boek is vóór de wolf

Bibi Dumon Tak, Barbara Stok (ill.)

Het onvergetelijke verhaal van Reinaert de vos. Een hervertelling op rijm

Maria van Donkelaar & Martine van Rooijen, Wendy Panders (ill.)

Over goden en mensen. De mooiste Griekse mythen herverteld

Daan Remmerts De Vries, Douwe Dijkstra (ill.)

Rock de Pinguïn! Het ultieme pinguïnboek

Joukje Akveld, Kees de Boer

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri