Vakliteratuur

Piet Mooren, Jeanne Kurvers en Helma van Lierop-Debrauwer (red.): Bijna Klassiek: Spraakmakende teksten uit de Tilburgse symposia

door Vanessa Joosen



Gebundeld
In Bijna Klassiek wordt een selectie gebundeld van lezingen die de voorbije twintig jaar in Tilburg gehouden werden. Bij de sprekers/auteurs zijn er veel bekende mensen die hun sporen met onderzoek verdiend hebben, zoals Rita Ghesquière, Piet Mooren en Anne de Vries, maar ook verschillende auteurs en illustratoren van kinderboeken, zoals Wim Hofman, Joke van Leeuwen, Max Velthuijs en Marita de Sterck.

Gevarieerd
Ook de verschillende onderwerpen die in Bijna Klassiek aan bod komen zijn aangenaam gevarieerd. In de eerste hoofdstukken uit het boek ligt de nadruk nog sterk op leesbevordering en leesgedrag, met titels zoals "Waarom zouden leerlingen moeten lezen?" (door J.A. Dautzenberg) of "De tragiek van het gesloten boek" (door Aryan van der Leij), daarna wordt geleidelijk meer aandacht besteed aan een inhoudelijke en vormelijke analyse van bepaalde genres (bijvoorbeeld prentenboeken, klassiekers en adolescentenromans) en specifieke werken.

Velthuijs
Het is onmogelijk om alle artikels in detail te bespreken - in totaal zijn het er meer dan dertig. Daarom licht ik er enkele uit. De titel van het artikel "Sprookjes in prentenboeken" van Max Velthuijs vond ik wat misleidend, want het stuk gaat niet over sprookjes, maar wel over de dierenverhalen die Velthuijs zelf maakt. Op zich zeker niet oninteressant, maar het verband met het genre sprookje is daarbij niet helemaal duidelijk, behalve een wat vage inleiding (over onder andere het "sprookjeshuwelijk" van Charles en Di) en de laatste verplichte zin "ze leefden nog lang en gelukkig."

Filosofie
Dan is het artikel van Rita Ghesquière over filosofie in de jeugdliteratuur ("Waar komen die engelen vandaan?") een stuk beter gefundeerd. Met voorbeelden uit de Nederlandstalige en internationale jeugdliteratuur schetst de Leuvense prof een evolutie in het kinderboek van een verregaande secularisering naar een plotse terugkeer van de filosofie en mystiek.

Adolescentenroman
Ook Marita de Sterck biedt veel stof tot reflectie in haar toegankelijke en goed onderbouwde analyse van de adolescentenroman op de brug tussen kinderboeken ("Van Nijntje") en volwassenboeken ("Tot Nabokov"). De Sterck verkent dit niemandsland op een intelligente en boeiende manier, met aandacht voor zowel formele als inhoudelijke criteria.

Veelzijdig
Zeer veel auteurs uit Bijna Klassiek gebruiken Nederlandse en Vlaamse kinderboeken om hun theorieën te toetsen, en dat maakt deze verzameling tot een van de rijkste en meest veelzijdige studies over de Nederlandstalige jeugdliteratuur en het Nederlandstalig literatuuronderwijs. Dat de kwaliteit van de bijdragen soms matig is maar meestal goed, dat moet je erbij nemen.

Piet Mooren, Jeanne Kurvers en Helma van Lierop-Debrauwer (red.) : Bijna Klassiek: Spraakmakende teksten uit de Tilburgse symposia, Biblion Leidschendam, 2004, 431 p.,
ISBN 9054834625

Oorspronkelijk verschenen in De Leeswelp 2004

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies



ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri