Vanaf twaalf jaar

JEUGDBOEKEN NR. 6, JUNI 2024

Jennifer N.R. Smith: Licht. De bijzondere wonderen van bioluminescentie

door Elke Brand

12+ - ‘Zou jij een geheime kracht willen bezitten? Sommige organismen -- van schimmels tot vuurvliegjes -- hebben een wel heel bijzonder talent: ze geven licht!’
 
In Licht: De bijzondere wonderen van bioluminescentie, verkent wetenschappelijk illustrator en auteur Jennifer N.R. Smith het wonderbaarlijke natuurlijke verschijnsel uit de titel. Het vermogen van levende organismen om licht te produceren: levende lichtstraling ofwel bioluminescentie.
 
Smith neemt haar lezers mee op een bijzonder informatieve wereldreis langs plekken waar het donker altijd aanwezig is, zoals diepe oceaantroggen en kronkelende grotten. Ook verkent ze bossen en zeeën waar overdag niets te zien is en die ’s nachts opeens op ogenschijnlijk magische wijze verlicht worden. Wezens gebruiken hun vermogen om licht te geven op verschillende manieren en de auteur heeft zich duidelijk goed verdiept in het onderwerp.
 
Bekende beesten zoals de diepzeehengelvis, die een prooi probeert te lokken, en het vuurvliegje of de glimworm, die door middel van licht communiceert met soortgenoten, komen langs. Het grootste deel van de wezens uit dit boek zal waarschijnlijk minder bekend zijn. Zo lees je over de bijlzalm die tegenlicht gebruikt om te camoufleren en de vampierinktvis die lichtgevend slijm spuit ter verdediging. Noemenswaardig zijn de lichtgevende schimmelsoorten die onderzoekers nog steeds niet volledig hebben kunnen doorgronden.
 
Maar er is nóg meer te vinden in dit boek. De verschillende soorten licht worden uitgelegd: warm en koud, chemisch en niet chemisch, weerspiegeld en opgeladen. Ook wordt er gekeken naar hoe bioluminescentie in de toekomst gebruikt zou kunnen worden en hoe je de natuur een handje kunt helpen door het licht uit te doen als je het niet nodig hebt. Verschillende onderzoekers komen langs en een handige tijdlijn vertelt meer over de ontstaansgeschiedenis en de ontdekking van het verschijnsel. De hoeveelheid informatie is bijna overweldigend, maar ieder nieuw onderwerp is onwijs leerzaam.  
 
De wetenschappelijke beschrijvingen zijn gemakkelijk te begrijpen. Moeilijke woorden en Latijnse benamingen worden niet geschuwd waardoor de uitgebreide, verklarende woordenlijst achterin zeer welkom is. Het register en de wereldkaart komen goed van pas als je op zoek bent naar specifieke informatie. Veel illustraties zijn genummerd en uitgewerkt in een korte legenda. Met al deze hulpmiddelen, wordt het ingewikkelde onderwerp ook behapbaar gemaakt voor de jongere lezer.  
 
Het formaat van Licht is indrukwekkend en aantrekkelijk. Er past erg veel informatie op één bladzijde en de gedetailleerde afbeeldingen zijn veelal paginavullend. De vele hoogcontrasterende, neonkleurige illustraties die het boek sieren, lijken daarbij daadwerkelijk te gloeien.
 
Dit boek is het eerste in de reeks Wild Wonders, waarin vele natuurlijke fenomenen besproken zullen worden. Het volgende boek uit de reeks, Bang: The wild wonders of earth’s phenomena, is veelbelovend!  
 
Jennifer N.R. Smith: Licht. De bijzondere wonderen van bioluminescentie, Lemniscaat, Rotterdam 2024, 40p. : ill. Vertaling van Glow. The wild wonders of bioluminescence door Steven Blaas. ISBN 9789047715801


deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri