Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 5, MEI 2023

Elvis Peeters, Sebastiaan Van Doninck (ill.): Kijk dan toch!

door Sofie Brants

3+ - Kijk dan toch! De titel van de meest recente samenwerking tussen Elvis Peeters en Sebastiaan Van Doninck klinkt als een schreeuw om aandacht. En dat is het ook wel een beetje, want het geeft de lezer mee dat het de moeite loont om aandachtig te blijven kijken.  

Een pad hoort geschuifel in het bos en verlaat haar vertrouwde stuk hout. Het geluid komt van een slak, die het hout beklimt als een tribune en verkondigt dat er vandaag iets te gebeuren staat. De pad is niet overtuigd, maar neemt toch plaats op een steen. Samen wachten ze af.  
 
De gebeurtenissen volgen elkaar op: een kolonie mieren vervoert een kruimel, twee mussen vechten om een rode bes en een bij gaat al dansend op zoek naar nectar. Toch is het niet waar de slak op wacht. De pad wordt ongedurig en vraagt steeds opnieuw of dat nu de langverwachte gebeurtenis was, waarop de slak haar aanmaant om te blijven kijken.  
 
‘De pad kijkt en kijkt.
In alle richtingen.
Haar ogen puilen uit van het vele kijken.
Ze kan niets vinden dat op een gebeurtenis lijkt.’
 
In haar ongeduld fixeert de pad zich op het bewegen van het zand, de weegbree en de distel in het bos. Wanneer deze roerloos blijven, concludeert ze dat er niets te zien valt. Dan stijgt de zon en wordt het voor de lezer duidelijk wat de slak bedoelde. De zon schijnt door de bladeren en verlicht het stukje bos waar de pad en de slak zitten. Alles fonkelt en de plotse warmte doet de slak rillen van genot. Hoe een zonnestraal de omgeving kan doen oplichten en een andere sfeer kan creëren: het lijkt wel een ode aan de schoonheid en eenvoud van de natuur.  
 
‘Het licht lijkt wel te zingen,
ook al hoor je het niet.
Zo vrolijk schijnt het.
Bijna voelt de slak zich smelten.
“Niks gebeurt hier”, bromt de pad,
en ze kruipt achteruit.’
 
De welgekozen woorden laten de lezer het geritsel van de bloemen en het zand bijna horen. De illustraties van Van Doninck spelen daar gretig op in: door de dynamische prenten wordt het ongeduld van de pad voelbaar en de warme kleuren laten de kijker het zonlicht haast zelf ervaren. Het unieke samenspel tussen tekst en beeld zorgt voor een uitgestreken balans in de rust van de slak en de onrust van de pad.
 
Elvis Peeters is het schrijverspseudoniem van Jos Verlooy en Nicole Van Bael. Van Doninck won de Boekenpauw voor zijn illustraties in De fantastische vliegwedstrijd (met Tjibbe Veldkamp). Zijn aquareltekeningen en passie voor dierenpersonages maken van hem een veelgevraagd illustrator. Het is niet de eerste samenwerking tussen Elvis Peeters en Van Doninck. Mijn steen verscheen in 2017 en het is duidelijk dat zowel schrijvers als illustrator meerdere stijlen aankunnen. Kijk dan toch! bevat opvallend meer kleurgebruik in een bijna schetsende en minder fijne techniek. Hoewel het ook een boek is met een filosofische inslag zijn de dialogen gevatter en meer afgelijnd dan in Mijn steen.  
 
Het einde komt een beetje onverwacht. Hoewel de slak nog zo haar best heeft gedaan volgt er geen openbaring voor de pad. Knorrig klimt ze van haar steen. De slak, nog vol verwondering door de voor haar uitzonderlijke ervaring, kruipt van het stuk hout. Bijna komt het tot een botsing tussen beiden. Ironisch genoeg is het de pad die de slak vervolgens aanspoort om beter uit te kijken, want het is net in dat kijken dat ze elkaar niet gevonden hebben.
 
Kijk dan toch! is een pleidooi voor het kijken, maar nog meer voor het zien én het willen zien. Een advies dat we in dit digitale tijdperk maar beter ter harte nemen, want er valt zo veel moois te ontdekken.
 
Elvis Peeters, Sebastiaan Van Doninck: Kijk dan toch!, Lannoo, Tielt 2023, 32 p. : ill. ISBN 9789401489676

deze pagina printen of opslaan



ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri