Misdaad

BOEKEN NR. 1, JANUARI 2024

A.K. Turner: Lichaamstaal

door Karen Vandyck

Lichaamstaal is het eerste deel van een nieuwe reeks rond de 25-jarige Cassie Raven, die als obductieassistente werkt in een mortuarium in de Londense wijk Camden. Raven is een aparte verschijning: ze kleedt zich als een gothic, verft haar haren pikzwart en heeft meerdere piercings en tatoeages. Haar uiterlijk zorgt vaak voor vooroordelen, niet het minst bij de nieuwe patholoog Archie Cuff en brigadier Phyllida Flyte. Zij moeten hun mening echter snel herzien want onder Ravens aparte uiterlijk blijkt een erg pientere geest te zitten die van onschatbare waarde blijkt tijdens een lijkschouwing of politie-onderzoek.  

Er is immers een verdacht overlijden gebeurd in Camden. Geraldine Edwards belandt op de autopsietafel na een schijnbaar ongelukkig ongeval in haar badkuip. Edwards is een bekende van Raven, zij was de docente die haar aanraadde om geneeskunde te gaan studeren en er daardoor voor gezorgd heeft dat Raven op het rechte pad is geraakt. Voor haar studie leefde Raven immers in kraakpanden en trok ze op met drugsverslaafden en daklozen. Door mevrouw Edwards heeft ze een eigen dak boven haar hoofd en een stabiele job die ze met passie uitoefent. Raven gelooft niet dat de dood van mevrouw Edwards een ongeluk was en trekt zelf op onderzoek uit. Omdat er net voor de dood van mevrouw Edwards een lijk werd ontvreemd uit het mortuarium, worden Raven en haar collega’s scherp in de gaten gehouden door de politie in de gedaante van brigadier Flyte.
 
A.K. Turner werkte volgens de achterflap als televisieproducent en documentairemaakster en schreef ook al een detectivetrilogie onder een pseudoniem. Je merkt dan ook aan Lichaamstaal dat Turner de narratieve structuur van een verhaal kent: de personages en de setting worden eerst aan de lezer voorgesteld, daarna maakt het verhaal enkele ontwikkelingen door die de spanning langzaam opdrijven, waarna uiteindelijk in het laatste deel de aap uit de mouw komt. Aangezien dit het eerste deel van een reeks is, worden niet alle verhaallijnen al afgerond, maar de belangrijkste vragen rond de dood van mevrouw Edwards worden wel beantwoord.
 
Lichaamstaal is een thriller die het niet moet hebben van de bloedstollende spanning. De spanning is latent aanwezig, want de focus ligt op de personages, en dan vooral op Cassie Raven. Raven is een boeiend personage met een interessante achtergrond. Haar beide ouders zijn overleden toen ze nog een kind was, wat haar naast een moeilijke jeugd ook een fascinatie voor de dood heeft opgeleverd. Zo volgt Raven een cursus taxidermie en slingert er al eens een opgezette eekhoorn rond in haar appartement. Ze gaat ook regelmatig op bezoek bij haar Poolse grootmoeder, haar enige nog levende familie. Raven heeft verschillende lagen en is interessant genoeg om een serie te dragen.
 
Nadat het eerste deel van Lichaamstaal wordt verteld door de ogen van Cassie Raven, komt later ook het vertelstandpunt van brigadier Flyte erbij. Flyte is na een dramatisch voorval in haar privéleven (waar we nog niet alle details van leren) verhuisd naar Londen en zoekt nog naar haar plaats bij de lokale politie. Flytes gezichtspunt vanuit het mortuarium vormt een mooie tegenhanger van Ravens politiestandpunt op de dood van Edwards. Raven is te persoonlijk betrokken bij de zaak, Flyte kan de zaak met een objectievere blik bekijken. Beide vrouwen – tegenpolen op het eerste gezicht – zien zich genoodzaakt om met elkaar samen te werken en het doet vermoeden dat ze dat tijdens het vervolg van deze serie nog meer zullen doen.
 
A.K. Turner heeft met Lichaamstaal een prima eerste deel van een nieuwe serie afgeleverd. Vooral lezers die houden van goed uitgewerkte personages en thrillers waarin de tijd genomen wordt om het verhaal te vertellen, zullen deze nieuwe reeks zeker kunnen smaken. Iets meer spanning had van Lichaamstaal een topboek gemaakt, maar omdat de personages en het verhaal zo goed zijn, stoort dit eigenlijk niet.
 
A.K. Turner: Lichaamstaal, Ambo/Anthos, Amsterdam 2023, 416 p. ISBN 9789026364983. Vertaling van Body Language door Harmien Robroch. Distributie VBK België 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies



ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri