Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2022

Julia Donaldson, Sharon King-Chai (ill.): Kleuren, kleuren, overal kleuren

door Katrien Maris

3+ - Boeken over kleuren voor peuters en kleuters zijn er in alle vormen en maten. Dit boek staat dus voor de uitdaging om niet te vervallen in clichés. Het verhaal, hoe eenvoudig de verhaallijn ook, bevat alvast een aantal verrassende elementen. We volgen een klein meisje dat aan de slag gaat met haar verfpalet en een heel fantasieverhaal bij elkaar schildert. Ze begint met wel zeventien blauwe boomkikkers, niet meteen de meest voor de hand liggende keuze voor een jong kind. Met de kleinste gaat ze op reis in een rode luchtballon en ze zien landschappen en vogels in de meest wonderlijke kleuren, die ook telkens benoemd worden. Maar dan pikt een troep zwarte kraaien de luchtballon stuk, een vrij onverwachte, grimmige wending in dit vrolijke verhaal. Het meisje en haar kikker storten in zee en spoelen aan op een mysterieus, onbewoond eiland. Het zijn de zestien thuisgebleven boomkikkers die onmiddellijk te hulp schieten. Grappig detail is hun witte helikopter, beschilderd met opvallende bollen in uiteenlopende kleuren. Ze vliegen haar naar huis, waar haar verfdoos al klaarstaat om aan een nieuw verhaal te beginnen.  

Julia Donaldson is vooral bekend om haar verhalen geschreven in een goedlopend rijm. Die prettige cadans geeft vaak een ondeugend, humoristisch tintje. Ook typerend is dat ze bepaalde stukjes tekst telkens weer herhaalt, zodat haar verhalen een zekere mate van voorspelbaarheid krijgen, precies zoals kleuters dat het liefst hebben. Wat hier meteen opvalt, is dat Donaldson de tekst erg beperkt heeft gehouden, gaande van enkele woorden tot hoogstens een paar zinnen per bladzijde. Voor herhalingen is hier weinig ruimte, enkel de vraag ‘wat schilder jij vandaag?’ waarmee het boek begint, wordt aan het einde hernomen. Het rijm is er wel, maar staat soms verspreid over enkele bladzijden. Zo lezen we als we het flapje van het schetsboek op het eerste blad opendoen : ‘Ik begin met blauw. Een goed idee.’ Bij het omslaan van dat blad staat op de witte linkerkant: ‘Een boomkikker!’ En pas als we de flap van de enorme blauwe boomkikker daartegenover omdraaien wordt het rijm afgemaakt: ‘Of misschien twee…’. Zo is het moeilijk om het ritme te behouden en verliest het rijm aan kracht. Inhoudelijk mist de tekst te vaak dat vleugje pit dat zo kenmerkend is voor Donaldson. Hij lijkt vaak ondergeschikt aan de illustraties, louter bedoeld om de opeenvolging van de kleuren die aan bod komen een beetje samenhang te geven. ‘Nu is het de beurt aan geel. Bloemen, zon en vogels. Veel.’ ‘De tijd gaat door, en dus, misschien willen we nu wat roze zien?’  
 
De illustraties van Sharon King-Chai hebben eigenlijk geen woorden nodig om hun verhaal te vertellen. De typerende ingenieuze doorkijkjes en flapjes prikkelen de nieuwsgierigheid extra. Wie goed kijkt, ziet dat er op elk blad een minuscuul verfvlekje is uitgesneden, dat alvast de kleur verklapt die op het volgende blad centraal staat. Prachtig is de majestueuze boom die King-Chai uitwerkte op een wit dubbel blad in verbluffend veel verschillende tinten groen. Rechts onderaan de kruin, tussen het weelderige loof start de kleinste blauwe boomkikker zijn klim naar de top. Het loof kan naar boven opengeklapt worden, waardoor de boom in één tel nog indrukwekkender wordt. En daar zit de boomkikker al in de top, vrolijk op de uitkijk. Jammer de flapjes zo fragiel zijn en dus niet bestand tegen al te ongeduldige kinderhandjes.
 
King-Chai creërt vooral dromerige, feeërieke taferelen. Een mooi voorbeeld hiervan is de illustratie van het onbewoond eiland, dat in onwerkelijke, felle paars-roze tinten baadt. Daarnaast kiest ze hier bewust ook voor enkele duistere illustraties. De tekening waar je als lezer een bovenaanzicht krijgt van het meisje en de boomkikker die ruggelings het grijze kolkende water in storten, hun mond opengesperd, doet even huiveren. Zwarte kraaien, eentje met een open bek, cirkelen met uitgestrekte vleugels tussen hen in. Net hier komt de schoonheid van kleuren bijzonder mooi tot zijn recht. Het rode jurkje van het meisje en de rondzwevende flarden van de rode luchtballon contrasteren immers prachtig met het grijze water met zijn witte schuimkoppen en al die zwarte vogels. Genieten van kleuren gebeurt in dit boek als vanzelf.
 
Julia Donaldson, Sharon King-Chai: Kleuren, kleuren, overal kleuren, Volt, Amsterdam 2022, 50 p. : ill. ISBN 9789021468440. Vertaling van Colours, Colours Everywhere door Edward van de Vendel. Distributie L&M Books

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri