Vanaf zes jaar

JEUGDBOEKEN NR. 6, JUNI 2024

Simon van der Geest e.a.: Tijgers lezen. Korte verhalen om zelf te lezen

door An-Sofie Bessemans

6+ - De reeks ‘Tijgerlezen’ van Querido heeft de voorbije jaren een prominente plek verworven in het boekenaanbod voor beginnende lezers. Onder het ‘Tijgerlezen’-vaandel verschenen al ruim dertig verhalen voor lezers van wie de technische leeservaring nog beperkt is. Verschillende succesauteurs onder wie Bibi Dumon Tak, Edward Van de Vendel en Anna Woltz leenden hun pen. Veel mooie illustraties, een boekverzorging met sérieux maar bovenal goede verhalen (in grotere letter) maken dat de serie met kop en schouders boven het maaiveld uitsteekt.  

Deze Tijgers lezen. Korte verhalen om zelf te lezel bundelt 12 nieuwe verhalen in een omnibus. Het is een fijn weerzien met oude bekenden, zoals het grappige duo Don en Sjon (Catharina Valckx), Rotkat (Janneke Schotveld & Milja Praagman) en Bob Popcorn (Maranke Rinck & Martijn van der Linden), maar de lezer maakt ook kennis met nieuwe personages zoals klasgenootjes Bo en Jo (Joukje Akveld & Roozeboos) of de hazelworm Hazel (Simon van der Geest & Karst-Janneke Rogaar). Je hoeft trouwens eerdere verhalen niet gelezen te hebben om deze uit de bundel te kunnen appreciëren.
 
De verhalen voeren vaak dieren op, maar werpen vooral een blik op het gedrag of de gevoelens van kinderen. Veel personages zoeken een plekje in de groep, zoals Hazel die met vooroordelen van andere dieren moet afrekenen (sloom zijn, een slang zijn) of Bo en Jo die vriendschap sluiten maar uitgelachen worden door de anderen omdat hun namen zo op elkaar lijken. De maiskorrel Bob Popcorn heeft schrik voor de draak die komt logeren, Fox voelt zich geïntimideerd als Fien interesse krijgt in een ander hondje. De personages putten kracht uit zichzelf en anderen en komen zo op voor zichzelf, wat uiteindelijk leidt tot een nieuwe vriendschap of een oplossing, al wordt iemand ook al eens nodig op zijn plaats gezet.
 
Fantasie speelt een belangrijke rol in veel verhalen, zoals in ‘Er was eens een koe die op reis ging’ (Pim Lammers & Marije Toman), waarin een koe inspiratie zoekt om nieuwe sprookjes te kunnen verzinnen, ‘Bonnies Beestenboel’ (Claudia Jong & Ruth De Jaeger) waarin een meisje een dier dat niet bestaat uit de dierenwinkel wil, en in het verhaal van Tjibbe Veldkamp & Kees de Boer, waarin mensen met een zapper gepauzeerd kunnen worden, met daarbovenop stinkbomhumor. Droge humor voert dan weer de boventoon bij Don en Sjon, waarbij een beetje een ongemakkelijke situatie zoals gebruikelijk toch heel lief eindigt.
 
De verhalen tonen een realiteit van vandaag, in die zin dat bijvoorbeeld een kind met twee papa’s of een man met nagellak voorbijkomen. ‘Mensen doen elkaar vaak na. Ze zijn bang om op te vallen. Dat is jammer… Daar hebben dieren geen last van!’ De auteurs en de illustratoren in deze bundel lijken daar ook weinig last van te hebben in deze frisse, opgewekte, diverse bundel.
 
Simon van der Geest e.a.: Tijgers lezen. Korte verhalen om zelf te lezen, Querido, Amsterdam 2024, 202 p. : ill. ISBN 9789045129884. Distributie L&M Books

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri