Vanaf zes jaar

JEUGDBOEKEN NR. 10, DECEMBER 2023

Pim Lammers, Hedy Tjin (ill.): 151 boeken

door Loes Reichenfeld

6+ - Rosa herkent zichzelf niet in de 151 boeken in de schoolbibliotheek. Er staat wel een boek in de boekenkast over een Rosa, die net als zij van dieren houdt, maar als ze het boek bekijkt, ziet ze dat deze Rosa totaal niet op haar lijkt. Ze besluit hier wat aan te gaan doen.
 
In dit prentenboek laten de prachtige illustraties je de tekst voelen en vullen ze de belangrijke tekst aan met krachtige beelden. Met een triadisch kleurenpalet (paars-oranje-blauwgroen, aangevuld met bruin) dat herkenbaar is voor de illustraties van Hedy Tjin, verrast ze met haar tekenstijl door aan haar vaste materialen van viltstift en wasco kleurpotlood toe te voegen. Het gebruik van kleurpotloden is betekenisvol, omdat ook Rosa haar lievelingskleurpotlood pakt om iets aan de boeken in de schoolbibliotheek te veranderen. Daar gaat het verhaal juist over. Over de illustraties in kinderboeken en de representatie van elk kind.
 
De paginavullende afbeeldingen krijgen in dit prentenboek alle ruimte om je daarvan te doordringen, vanuit verschillende perspectieven, inzoomend en uitzoomend. Sommige pagina’s hebben zelfs geen tekst nodig, zoals een pagina vol kleurpotloodslijpsels die tonen hoe hard Rosa aan het werk is. Ook de laatste twee spreads zijn tekstloos en daarop krijgen andere kinderen de ruimte om hun perspectief toe te voegen. Vayan en Savi van Schuppen en Colin en Zelie Willems maken tekeningen van zichzelf. Ze laten zien dat ieder kind behoefte heeft om zichzelf terug te zien in de boeken die het leest.
 
De tekst schreef Pim Lammers al eerder in de vorm van een raadgedicht (https://raadgedicht.nl/151-boeken-pim-lammers-oplossing/). Kinderen konden op de plaats van het woord ‘tekeningen’ een eigen woord invullen:
 
‘Maar bij het lezen zag ze de tekeningen.
Blond, blauwe ogen en een huid witter
dan de tegels van de badkamer
wanneer papa ze schoongeschrobd heeft.’
 
Er werden mooie vondsten ingezonden als ‘hoofdpersoon’, ‘verschillen’ of ‘vergissing’. Door het gedicht als prentenboek te presenteren, komt de boodschap nog meer binnen. Wat een sterke samenwerking tussen twee bekroonde makers die met dit prachtige prentenboek laten zien hoe belangrijk het is dat ieder kind zichzelf herkent in kinderboeken.
 
Pim Lammers, Hedy Tjin (ill.): 151 boeken, Querido, Amsterdam 2023, [32 p.], ill. ISBN 9789045129594. Distributie L&M Books

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri