Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2023

Maayken Koolen: Vanavond is het feest

door Bea De Koster

4+ - Vanavond is het feest, want mama is jarig, en Gloria gaat op zoek naar een geschikt cadeau. Maar telkens als ze iets vindt, is er toch weer wat op aan te merken, met name wat dat voor effect zal hebben op haar eigen welbevinden. ‘Mama houdt van schaken, maar Gloria niet van verliezen.’ Of: ‘Die hond op mama’s schoot? Nee! Dat past niet, daar zit Gloria al.’ En dus moet ze weer op zoek naar iets anders. Dat is zowat de hele verhaallijn van het gelijknamige prentenboek. Dat Gloria het ene cadeau verruilt voor het volgende, zonder dat er geld bij te pas komt, ook al gaat het om een televisie of het nieuwste mobieltje recht uit de winkel, daar hebben mijn kleinkinderen zich geen vragen bij gesteld. En ze hadden er ook geen last van dat de uiteindelijke oplossing – Gloria is zelf het cadeau – al eerder in prentenboeken is gebruikt.  

Maar er is meer. De tekst is gestript tot de essentie zodat alle aandacht naar de illustraties kan gaan. Die zijn bijzonder speels, fris en veelkleurig, met een zeer losse, slordige lijnvoering. En heel veel fantasievolle details. Je komt ogen te kort om alles bij een eerste lezing op te merken. Op de eerste prenten krijg je alleen een been en een arm van papa te zien tot die daarna voluit wordt getekend in de tuin, druk in de weer met de voorbereidselen voor het feest. Intussen ben je via de tekeningen met Gloria van de ene kamer naar de volgende gegaan, en daarna naar buiten, de straat op tot op de markt en nog verder de winkelstraat in tot het park en weer terug naar het huis met de blauwe deur en het basketnet aan de zijgevel. Het lijkt of de stad voor je uitgerold wordt op een strook behangpapier. Op een onnadrukkelijke manier wordt een wereld getoond waar diversiteit vanzelfsprekend is. Als Gloria weer thuiskomt, staan de vuilniszakken al buiten, dus wordt het stilaan avond. Wat ook zichtbaar is in de gerekte, witte (!) schaduwvlekken van de huizen en het raam met de gele achtergrond en het zwarte silhouet van mama. Eigenlijk is dit in de eerste plaats een zoekboek met een eenvoudig stapelverhaal. Daarin laat Maayken Koolen met haar heel eigen beeldtaal Gloria’s leefwereld zien.
 
Bovendien gaat ook papa op zoek naar cadeautjes, parallel met de ruiltocht van Gloria, en zonder dat het in de tekst aan bod komt. Alleen wordt het bij papa een hele hoop die hij aan het eind nauwelijks in zijn armen kan houden. De reden waarom papa op pad ging, is trouwens dat hij een lampje miste in het lichtsnoer. En een knipoogje naar de volwassen lezer vormt zijn oponthoud bij een winkel met zwangerschapsjurken. Je weet niet wat hij daar heeft gekocht, maar ’s avonds draagt mama de witte jurk met blauwe streepjes uit de etalage. Mama blijkt overigens een kleurtje te hebben. Als je terugbladert naar het begin, merk je dat je dat over het hoofd hebt gezien.  
Knap werk!
 
Maayken Koolen: Vanavond is het feest, Querido, Amsterdam 2023, 32 p. : ill. ISBN 9789045128184. Distributie L&M Books

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri