Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 9, NOVEMBER 2023

Sara Gimbergsson: Hidde huilt

door Sofie Brants

2+ - ‘Arme Hidde!’ Het biggetje heeft een slechte dag en kan zijn tranen maar moeilijk bedwingen. Hij huilt wanneer hij naar de crèche moet, tijdens het spelen, in bad en als het bedtijd is. De tranen vloeien rijkelijk en geen enkele pagina blijft droog.    

De Zweedse auteur, illustrator en beeldend kunstenares Sara Gimbergsson debuteerde met haar eerste kinderboek in 1999. Hechte familiale banden en bij uitbreiding de leefwereld van jonge kinderen zijn een vaak terugkerend thema in haar werk. Ze put daarbij inspiratie uit haar eigen ervaring als moeder en grootmoeder. Hoewel alle personages in dit boek dieren zijn, blijft de auteur qua sfeer dicht bij de realiteit. Het gezin dat samen in een groot bed slaapt en mama die Hidde in bad stopt: de liefdevolle beelden in zachte kleuren zijn hartverwarmend en creëren een gevoel van nabijheid tussen het verhaal en de lezer.
 
Het is het eerste kartonboek in het groeiende aanbod van TIPTOE Print, de kleinschalige Brusselse uitgeverij die inmiddels gekend is om haar zorgvuldige selectie en vertaling van internationale parels. Deze vondst bewijst dat ze ook in dit genre een neus hebben voor creativiteit en originaliteit. Meestervertaler Edward van de Vendel koos ervoor om de typische Zweedse voornamen als Gusten, Putte en Ulla te vervangen in zijn vertaling, rekening houdend met het jonge doelpubliek en de culturele context. Door de alliteratie uit de originele titel (Gusten gräter) te behouden zorgt hij dat een vlotte uitspraak gegarandeerd blijft.
 
Hidde lijkt ontroostbaar en de tegenstrijdigheden stapelen zich op. De big snikt wanneer papa hem afzet aan de crèche, maar ook als papa hem te vroeg komt ophalen. Het spelen eindigt in een drama en toch wil hij geen afscheid nemen van zijn leeftijdsgenootjes. Hij huilt omdat hij spaghetti moet eten (‘ALWEER!’) én wanneer de poes zijn spaghetti opeet. Dit schijnbaar grote verdriet en de daarbij horende krokodillentranen zijn typerend voor peuters en maken de identificatie met het hoofdpersonage des te eenvoudiger. Een beetje komisch en zeer herkenbaar voor ouders is dan weer de prent waar Hidde achter bij papa op de fiets zit en zelf danig onder de indruk lijkt van de dikke uitvergrote tranen die over zijn wangen rollen.  
 
Gimbergsson wil op geen enkele manier het verdriet van Hidde minimaliseren. Dat wordt duidelijk op het ietwat onverwachte einde, als de remedie tegen Hiddes gehuil het troosten van zijn eigen broertje blijkt te zijn. Hij wordt getroost door zelf te troosten. Hidde huilt ontpopt zich zo tot een toegankelijk boek dat kinderen reeds op jonge leeftijd kennis laat maken met de emotie verdriet als basis voor de sociaal-emotionele ontwikkeling. Afhankelijk van hun leeftijd zullen kinderen zich kunnen inleven in het verdriet van Hidde en later in zijn verantwoordelijkheidszin en trots om zijn broertje te kunnen troosten.  
 
Hidde huilt is een bijzonder kartonboek dat uitblinkt in haar eenvoud, voor iedereen die troost of zelf wel eens getroost moet worden.
 
Sara Gimbergsson: Hidde huilt, TIPTOE Print, Brussel 2023, 20 p. : ill. ISBN 9789463880596. Vertaling van Gusten gräter door Edward van de Vendel. Distributie L&M Books

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 2, FEBRUARI 2024

Bloedzang

Caro Van Thuyne

De essays 1982-2022

Stefan Hertmans

De vlaktes

Federico Falco

Licht dat naar ons tast. Verzamelde gedichten

Bernard Dewulf

Puur geluk

Katherine Mansfield

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 2, FEBRUARI 2024

Er kwam een krokodil logeren

Harmen van Straaten

Het meisje van het woud

Eléonore Devillepoix

Liefde en dood in de rode stad

Rindert Kromhout

Net goed!

Tjibbe Veldkamp, Rachelle Slingerland (ill.)

Patina. Patty is geen bagger

Jason Reynolds

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri