Onderweg - En route

6+ - Ik En Den Theo / Moi Et Le Théo, staat voor het creatieve duo Piet Maris en Théophane Raballand, dat al 15 jaar muziek voor kinderen maakt. Ik kende ze tot nu toe niet en dat is spijtig, want ik heb wat gemist. Hun vorige uitgave, Ik En Den Theo 2.0, een boekje + cd, uit 2016 kreeg een ronduit enthousiaste ontvangst: ‘échte muziek, met échte instrumenten en échte teksten […] over het ware kinderleven, dromen incluis.’ (Eva Berghmans in De Standaard). Uitgaven voor kinderen zoals deze mogen er echt wel wat meer zijn, dat was de teneur in alle recensies.  

Er is nu een nieuw boekje + cd uit, Onderweg – En route, met negen pretentieloze liedjes over onderweg zijn. Op de fiets – ‘met de wind in de rug naar de horizon en terug’ – , met het openbaar vervoer – ‘Ik hou van / Het ritme van de trein / We denken denken denken / Door het land’ -- , variaties op de bekende reisspelletjes ‘ Ik ga op reis en ik neem mee’ of ‘Ik zie ik zie wat jij niet ziet’, met hier en daar een tekst die tot reflectie uitnodigt: ‘Elke dag dezelfde weg’ – ‘De heenweg is anders dan dezelfde weg terug / Afhankelijk van waar je komt’ – of het mooie ‘Dezelfde lucht’, waarin op een lichte manier een gevoel van ontheemding aan bod komt:  
 
‘In de verhuis of op de vlucht
We kijken naar dezelfde lucht
Een ander huis een ander land
Je hebt niet alles in de hand’
 
Piet Maris: 'We spelen rechttoe rechtaan liedjes, zonder veel poespas. Ik schrijf de liedjes vanop de ooghoogte van jonge kinderen, in alle eenvoud, maar zonder alles te versimpelen. Een beetje Rock 'n Roll, niet te braaf, maar ook niet platvloers.'
 
Onderweg - En route is een keerdruk met aan de ene kant acht liedjes in het Nederlands en aan de ommezijde dezelfde liedjes in het Frans. In het midden staat het ‘Ruitenwisserlied / Chanson des essuie-glaces’ dat Nederlands en Frans combineert.
 
Sarah Baur, die actief is in verschillende disciplines van de kunst, zorgde voor interessante illustraties. Ze bewerkte collages van fotomateriaal waardoor het beeld vervaagt – denk bijvoorbeeld aan het door regen uitgewassen beeld vanachter een autoruit, waardoor kleuren in elkaar overvloeien en schimmige, moeilijk definieerbare vormen ontstaan (‘Ruitenwisserlied’). Dat laat ruimte voor suggestie en eigen invulling. Het trekt de tekst open voor interpretatie, zoals bij ‘Het lied van alles wat je ziet’, waar in de illustratie een kind de wereld bekijkt door twee verschillende kleurenfilters. Een mooie, tikje abstracte prent is ook die bij ‘Elke dag dezelfde weg’. Een troebel beeld van een schaars verlichte nachtelijke straat, waarvan één deel in grijstinten, het ander, hetzelfde beeld maar verder ingezoomd, in roodbruin. Op het tweede beeld tekenen zich vaag vormen af die eerst niet zichtbaar waren.
 
Bij het boek hoort een cd met de liedjes met een eenvoudige ritmische begeleiding. Onderweg - En Route is ook de titel van de concertvoorstelling, waarin verbeelding een belangrijke plaats heeft. ‘Die maakt het mogelijk om onderwerpen aan te snijden die soms pijnlijk en ingewikkeld lijken maar ook om voorbehoud weg te halen dat soms ten opzichte van andere talen, culturen en gemeenschappen bestaat’, aldus de makers. Afhankelijk van de samenstelling van het publiek zingen ze in het Nederlands, in het Frans of, in beide talen. Ze nodigen het publiek daarbij uit mee te zingen, te dansen, hun verbeelding de vrije loop te geven… Amusement met inhoud, ritme en rijm, daar gaat het om.
 
Ik En Den Théo, Sarah Baur: Onderweg - En route, Choux de Bruxelles, Brussel 2022, 36 p. : ill. Boek + cd. ISBN 97890817033381

© 2024 | MappaLibri