Yeti

 6+ - ‘Al zolang ik me kan herinneren, vraag ik me af of hij echt bestaat.’ De prent naast deze openingszin toont een vrouw die in gedachten op een balkon over de straat staat te kijken. Over wie gaat het? Yeti, dat weet je uit de titel, maar nergens in de tekst wordt hij bij naam genoemd. In de gedachten van de ik-persoon is hij echter alomtegenwoordig.

 Ze bedenkt hoe hij eruit ziet - ‘zijn vacht is zijdezacht, als de baard van grootvader’ – , vraagt zich af hoe ze hem het beste begroet als ze hem ontmoet – ‘Geef ik hem een hand? Of misschien beter een kus?’ En terwijl ze zich afvraagt of hij bestaat, is hij er al: sla de bladzijde om en op de prent die de straat vanuit een ander perspectief bekijkt, zit een enorme, harige figuur voor haar huis te wachten. Waar de tekst peilt en aftast naar het mogelijke bestaan van Yeti en hoe hij dan wel zou zijn, zijn de prenten affirmatief: Yeti is op elke prent op een of andere manier zichtbaar, soms is hij ten voeten uit getekend, soms zie je alleen een spoor van zijn aanwezigheid of zijn schaduw. En omdat de vrouw in de kracht van de verbeelding gelooft, droomt zich een reis naar hem toe.  
 
Is Yeti de yeti, de verschrikkelijke sneeuwman uit de mythe? Je zou het denken, want hij heeft zijn woonplaats in de bergen, niemand heeft ooit iets van hem gezien behalve die onverklaarbare sporen in de sneeuw, en dan die ijselijke verhalen die over hem die de ronde doen… Maar in het hoofd van de vrouw is hij een zachte, warmhartige kolos.  
 
Rébecca Dautremers kleurrijke, aansprekende beelden in haar bekende retrostijl, zijn alleen al puur visueel opnieuw ronduit indrukwekkend. Ze geven met de afwisseling van panoramische en intimistische beelden een uitgesproken dynamiek aan het zachtjes mijmerende verhaal. Maar het is vooral de fenomenale vertelkracht van haar illustratiewerk dat van dit boek weer een treffer in haar indrukwekkende oeuvre. Ze vertellen parallel met de tekst een eigen verhaal waarin Yeti karakter krijgt. Hij is een toegenegen figuur voor de vrouw, onzichtbaar maar altijd beschermend aanwezig. De coverprent is daar een magnifiek voorbeeld van. In het café, waar sterke verhalen verteld worden, ontpopt hij zich echter als een vervaarlijke hulk.  
 
Dautremer brengt ook prachtig het mysterie rond zijn figuur in beeld. Mensen zien hem niet en kunnen hem afdoen als een mythe, maar een hond kijkt speurend in de richting van die grote schaduw. En als de vrouw, aan het einde van haar reis gekomen, de top van de berg bereikt, blijft het mysterie bestaan. Verbergen de wolken een gedaante? Is die reusachtige schaduw achter haar Yeti? Wat ziet ze als ze omkijkt? Zo aanwezig en zo ongrijpbaar is Yeti. Als een droom.  
 
Yeti is na Elvis  het tweede boek van Rébecca Dautremer met een verhaal van Taï-Marc Le Thanh dat in het Nederlands verschijnt. Le Thanhs dromerige, wat vage vertelstijl blijft op de achtergrond en geeft het beeld volop de ruimte. Een zeer mooie match.  
 
Leuven : Davidsfonds/Infodok 2016, 40 P. ISBN 9789059088023
Lees hier meer over het werk van Rébecca Dautremer.
 

© 2024 | MappaLibri