Een noordpoolverhaal. De dieren van het bevroren noorden

‘Dit is de Noordpool. Hij bevindt zich aan de bovenkant van de aarde -- een bevroren zee in een cirkel van land. Het is er koud, uitgestrekt en er leven allerlei dieren. Zij zijn gemaakt voor deze plek en deze plek is gemaakt voor hen.’  

Met deze koude woorden begint en eindigt Een Noordpoolverhaal van Jane Burnard en Kendra Binney. Samen sturen zij de lezers op een betoverende reis door de wildernissen van het noordpoolgebied door het jaar heen. De reis loopt van de herfst tot aan de lente, waarbij ieder jaargetijde haar eigen charme laat zien en te maken krijgt met unieke uitdagingen.
 
Goede, verhalende non-fictie voor jonge kinderen is schaars. Naast de fascinerende feiten die het boek rijk is, wordt ook een verhaal vol avontuur en ontdekkingen verteld. Met heldere beschrijvingen en mooie illustraties, brengen de makers de beesten en planten die in dit unieke ecosysteem voorkomen op een bijzondere wijze tot leven.
 
Het boek start met een boskikker die haar hartslag en ademhaling zo vertraagt, dat het lijkt of ze niet meer leeft, maar niets is minder waar! Ze overleeft bevroren, de hele winter lang, bij temperaturen tot -45 graden. Zeven maanden later eindigt het boek en ontdooit de kikker van binnenuit. In de tussentijd doet zij misschien niets, maar om haar heen gaat het leven door.
 
De lezer wordt getransporteerd naar een wereld waar poolvossen slim op hun volgende prooi jagen, waar zeehonden wegduiken onder ijsschotsen en waar ijsberen rondslenteren op zoek naar voedsel. Over al deze dieren leer je meer door tussen het kabbelende verhaal door, de gekleurde kaders te bestuderen. Zo kom je er achter dat ‘de spiraalvormige hoorn van het narwalmannetje een uit de kluiten gewassen tand vol zenuwuiteinden is’ en ook dat ‘de dikke, sneeuwwitte wintervacht van de poolvos een van de warmste vachten op aarde is’.
 
De illustraties van Kendra Binney worden gekenmerkt door zachte lijnen en subtiele kleuren. Dit matcht goed met de eveneens zachte teksten van Jane Burnard. Samen creëren zij warmte in de koude poolwereld, wat resulteert in een bijzondere verkenning van een van de meest mysterieuze regio’s op aarde.  
 
Een Noordpoolverhaal is aantrekkelijk voor lezers van alle leeftijden. Voor de jongste kinderen die gefascineerd zijn door de wonderen van de natuur, maar ook voor iets oudere (voor)lezers die meer willen weten over de Noordpool en de enorme veerkracht van de planten en dieren die op deze ijzige plek kunnen overleven.
 
Jane Burnard, Kendra Binney: Een Noordpoolverhaal. De dieren van het bevroren noorden, Lemniscaat, Rotterdam 2024, 32 p. : ill. ISBN 9789047715771. Vertaling van The Animals of the Frozen North. An Arctic Story door Steven Blaas.

© 2024 | MappaLibri