Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 10, DECEMBER 2022

Tiny Fisscher, Herma Starreveld (ill.): Vogel is dood

door Loes Reichenfeld

4+ - Op een dag is Vogel dood. Alle vogels komen langs om te bespreken wat dit betekent en wat ze nu moeten doen. De een is verdrietig en moet huilen, de ander huilt mee, want samen huilen is fijner. Dan maken ze ruzie om wie de begrafenis mag regelen en wiens beste vriend Vogel was. En niet iedereen vond Vogel even aardig. Aan het eind van de dag wordt Vogel begraven en neemt ieder op z’n eigen wijze afscheid.    

Een prentenboek met weinig tekst, dat heel puur binnenkomt doordat het vanuit de vogels is geschreven. Je leest alleen hun uitspraken, zonder verdere uitleg. Als in een strip, maar dan zonder de ballonnetjes. Tiny Fisscher schrijft geen woord te veel, wat het heel krachtig maakt. Zo neemt ze jonge kinderen op een directe manier mee in de fases van een rouwproces. Ieder beleeft dit op z’n eigen manier en daar is ruimte voor, zoals te lezen is in de volgende gesprekken tussen de vogels:
 
‘Vogel 1: Hij was mijn beste vriend.
Vogel 2: Ook die van mij.
Vogel 3: Niet die van mij. Hij pikte al het eten voor mijn neus weg.
Vogel 2: Dan had je sneller moeten zijn.
Vogel 3: Ik kan niet sneller, ik heb maar één poot.
 
Vogel 4: Ik vond het een klier.
Vogel 1: Hij jou ook!
Vogel 5: Geen ruzie maken. Vogel is dood.
Vogel 6: Ja. Vogel is dood.’
 
Verschillende emoties komen zo langs, maar de emotionele lading haal je vooral uit de illustraties. Bovenstaande interacties krijgen pas de juiste context als je het beeld ziet. Herma Starreveld geeft iedere vogel een eigen karakter waardoor het verhaal diepgang krijgt. De vogels zijn zeer expressief door kleur en houding en vooral ook door de mimiek met sprekende ogen. Fantasievol en creatief met treffende elementen. Je kunt er verschillende vogelsoorten in herkennen: een dominante raafachtige, een invoelende weidevogel, een bemiddelende reigerachtige, een gekwetste flamingoachtige en een flamboyante zwemvogel.  
 
Door de unieke stijl waarin collagetechniek is gecombineerd met het tekenen van de contouren, komen de vogels tot leven. Ze krijgen alle aandacht doordat ze neergezet zijn op rustige geschilderde achtergronden in zachte natuurtinten. Hoewel ze niet prominent aanwezig zijn, zijn het juist die achtergronden die samenhang brengen in het verhaal. Ze tonen het verloop van de dag, van de vroege ochtend tot de late avond, en nemen je mee door het landschap van de plek waar Vogel wordt gevonden tot aan de begrafenis. De achtergronden verbinden en zijn betekenisvol. Met een enkele kale boom in het landschap ten teken van de laatste fase in het leven. En op het moment dat Vogel is begraven breekt symbolisch de zon door de donkere wolken heen. Dit maakt het verhaal lichter en geeft kracht.  
 
Een warm en humorvol boek om vaak op te pakken en steeds weer te bekijken. Hoe meer je kijkt, hoe meer je ontdekt. Een prentenboek waarin tekst en beeld een synergetische relatie hebben en elkaar versterken, aanvullen en uitbreiden. Het biedt vele mogelijkheden om een zwaar onderwerp met jonge kinderen te bespreken.
 
Tiny Fisscher, Herma Starreveld: Vogel is dood, Gottmer, Haarlem 2022, 34 p. : ill. ISBN 9789025776237. Distributie L&M Books

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri