Adolescenten

JEUGDBOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2022

Arnaud Cathrine: Een liefde

door Henk van Viegen

Een liefde is alweer de tweede jeugdroman van dit jaar in de Glow-reeks. Diversiteit en gender zijn daarin het uitgangspunt, met in principe aandacht voor alles wat niet 100% heteroseksueel is. Net als het begin dit jaar verschenen Catfish blues van Sara Lövestam ligt de nadruk in dit verhaal op de homoseksuele liefde.
 
Vince is een enigszins driftig karakter. Als homoseksueel heeft hij een scherpe antenne voor alles wat homofoob is, en het liefst slaat hij erop los als iemand over de schreef gaat. Meteen in het begin, op het verjaardagsfeest van zijn beste vriend Octave, slaat hij bij een schoolgenoot een tand uit. Op internet heeft hij een pornoacteur gevonden op wie hij verliefd is, hij stuurt deze ster zelfs een bericht. In ‘het echte leven’ is hij op zoek naar échte liefde en onderzoekt hij of er iets zou kunnen ontstaan tussen hem en de enige andere overduidelijke homo op zijn school.  
 
Tot zijn stomme verbazing, en groot geluk, ontpopt Octave zich tot liefdespartner. Ze slapen al jaren nu en dan een nacht bij elkaar op de kamer, maar pas nu, tijdens de vakantie, worden ze sekspartners. Vince is stapelverliefd, maar al snel wordt duidelijk dat dat bij Octave iets anders ligt. Als terug op school iets over hun relatie op het schoolbord gezet wordt, schiet Vince weer terug in z’n oude knokgedrag. Octave trekt zich terug, Vince diep in het ongeluk stortend.
 
Een geslaagd nieuw deel, dat wel enige traditionele trekjes heeft en de scherpe (raciale en godsdienstige) kantjes van de homoacceptatie uit de weg gaat. Het schoolverhaal is ‘van alle tijden’: groepsgedrag, pesten, knokken, feestjes, bij de rector op het matje komen. Qua jongerentaal en internetgedrag is er uiteraard wel het een en ander veranderd. De aloude helpers uit jeugdboeken spelen een kernrol. De twee moeders van de jongens zijn bakens van liefde, verdraagzaamheid en intelligentie, ze weten bijna al wat de jongens gaan doen voor die overgaan tot daden. Op school is het de rector, zelf homo, die Vince zelfvertrouwen geeft. En dan is er de trouwe vriendin van Vince, Rokia. In het slotstuk is er, na de diepe ellende, ruimte voor later geluk. Immers: de eerste liefde, ja, die gaat nagenoeg altijd voorbij.
 
Het boek toont aardig hoe jongeren nog bezig zijn de seksualiteit te onderzoeken en, soms ten koste van anderen, een experiment aan gaan. De moeder van Vince ziet scherp dat Octave niet homoseksueel is, maar dat hij dit soort seksuele vriendschap wel eens wil meemaken. Als zijn reputatie op het spel komt te staan, kapt hij ermee. Illustrator Floor Rieder, die meteen met de Glow-reeks verbonden werd door zijn sterke cover van de interviewbundel Gloei, waar de reeks mee startte, toont dat mooi op het roze/rode voorplat (rug en achterplat zijn helemaal rood): Vince is de afhankelijke. Ook is het interessant te zien hoe een homoseksuele jongere zich gedraagt op internet, wat ook aan de orde kwam in Catfish blues. Anders, maar in wezen toch ook weer hetzelfde als welke andere jongere ook: op zoek naar herkenning, contact, verleidingen en het verheerlijken van een idool.  
 
In literair opzicht is er in deze snel geschreven roman voldoende te halen. De auteur is niet bang het verhaal te onderbreken met kreten, lijsten, stukjes fictie van Vince waarin hij aantrekkelijke jongens in de metro (onder de titel ‘Gestolen jongen’) beschrijft en zinnen waarin even óver Vince gesproken lijkt te worden. Hij doet dat meteen in het harde begin, maar voordat je denkt: wat is dit allemaal?, heeft hij je waarschijnlijk al te pakken.
 
De Glow-reeks kan gemakkelijk verder. We hebben nu een interviewbundel gehad, eentje over een groep waarin qua genderidentiteit van alles aan de hand was, twee romans over de lesbische liefde, ook twee met de nadruk op de homoseksuele, en een graphic novel over een transitie van meisje naar jongen. Er zijn nog wat lhbtqian-letters te gaan. Querido heeft een nieuw deel aangekondigd, een roman van Kacen Callender (Lark & Kasim beginnen een revolutie) met daarin non-binaire hoofdpersonages.
 
Arnaud Cathrine: Een liefde, Querido, Amsterdam 2022, 289 p. ISBN 9789045127316 . Vertaling van Romance door Vincent Oostelbos en Jacques Dohmen. Distributie L&M Books

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri