Vanaf zes jaar

JEUGDBOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2022

Andriy Lesiv, Romana Romanyshyn: De dag dat Oorlog naar Rondo kwam

door Jen de Groeve

6+ - Rondo was een stad met een ‘lucht zo helder dat hij uit het zuiverste licht gesponnen leek’. De inwoners ‘hielden van zingen, tekenen en gedichten schrijven’. Midden op het plein stond een reusachtige kas met uitzonderlijke bloemen en planten. De bloemen konden zingen. Vooral als ze het Rondo van Wolfgang Amadeus Mozart zongen, kwamen muziekliefhebbers van overal naar de stad. De bewoners waren gelukkig. Tot Oorlog naar Rondo kwam.  

‘Hij kwam nergens vandaan. Hij was zwart en angstaanjagend’. Oorlog plantte overal zwarte bloemen en stekelig onkruid. Ze groeiden zo hard dat het licht verdween uit Rondo en de zingende bloemen kwijnden weg. Danko, Zirka en Fabian trachtten te praten met Oorlog, maar tevergeefs. Hem aanspreken in zijn eigen gewelddadige taal werkte ook niet, want Oorlog was sterker. Tot Danko ontdekte dat oorlog terugdeinsde van een enkel straaltje licht.
 
Het illustratorenduo Andrey Lesiv en Romana Romanyshyn uit Oekraïne zijn de oprichters van de ontwerpstudio Agrafka, gespecialiseerd in grafisch ontwerp, schilderen en ontwerpen. Het duo is meermaals internationaal bekroond voor hun boekillustraties, onder meer met een White Raven, drie Bologna Ragazzi Awards, waaronder een speciale vermelding in de categorie New Horizons voor De dag dat oorlog naar Rondo kwam. Het is, na het informatieve boek Ik zie, ik zie. Over kijken en zien, brillen, braille en camouflage (Lannoo 2022), hun tweede boek in Nederlandse vertaling. De motivatie mag duidelijk zijn.
 
De bewoners van Rondo zijn een kleurrijk en gevarieerd gezelschap van fantasiefiguurtjes. De drie vrienden die Oorlog trachten te verdrijven, zijn een lichtgevend mannetje, een vogel van papier en een hondje dat lijkt gemaakt van modelleerballonnetjes. Drie kwetsbare wezentjes, zo blijkt wel, maar ze staan ook voor licht en vrijheid. Oorlog is een gitzwart personage, een ondefinieerbaar stekelig gedrocht op rupsbanden, waaruit een arm steekt die bommen werpt; de arm wordt met touwtjes geleid als een marionet.
 
Een sterk symbolisch verhaal dus en ook al mag de tekst op stilistisch vlak niet echt opmerkelijk zijn – ook wordt de boodschap wat al te duidelijk onderstreept –, de prenten zijn intrigerend en geven heel wat te denken. Klaprozen, sinds de Eerste Wereldoorlog symbool van de oorlogsslachtoffers, beheersen nadat Oorlog verslagen is de bladzijden. De bloedrode klaproos heeft de plaats ingenomen van de veelkleurige bloemen die Rondo voordien rijk was.
 
Mooi boek op groot formaat, per verkocht exemplaar gaar 2 euro naar steun voor Oekraïne.
 
Andriy Lesiv, Romana Romanyshyn: De dag dat Oorlog naar Rondo kwam, Lannoo, Tielt 2022, 38 p. : ill. ISBN 9789401486378. Vertaling van The war that changed Rondo door Sylvia vanden Heede

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri