Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 6, JUNI 2022

Elke Brand: Dit is… Natuur!

door Kim Merel

De titel van dit informatieve prentenboek is bijna overbodig, want de natuur spat van het omslag af en het antwoord op de volgende vraag lijkt dan gemakkelijk te vinden. Maar wat ís natuur dan eigenlijk? Het blijkt ingewikkelder dan gedacht en Bioloog Kim Merel gaat er naar op zoek. Ze maakte zowel de tekst als de illustraties en neemt de lezer mee in de ontdekking van de wonderbaarlijke wereld om ons heen. Zij wil door middel van dit boek het abstracte begrip natuur’ verduidelijken en dat lukt haar goed.    

De zoektocht begint al bij het gebladerde schutblad. Na een korte wandeling, leest de protagonist in de natuur, voor uit een stapeltje natuurboeken. Ze leert ons al lezend wat daar allemaal onder valt: beesten, planten, gebieden en jijzelf: ‘De natuur is… alles samen!’ Er wordt verteld over verschillende soorten landschappen, de vormen waarin water kan verschijnen, veranderingen die plaatsvinden en soorten dieren die op aarde voorkomen.
 
De dieren die afgebeeld worden, worden soms voorzien van een mini-weetje, zoals de flamingo (eet zich roze) en het luipaard (soms lui, geen paard). Ook laat ze hen regelmatig zelf kort aan het woord, zoals de pinguïn die duikkampioen blijkt en vertelt: ‘ik duik zo 500 meter diep’. Er wordt in- en uitgezoomd op verschillende aspecten van de omgeving waarin wij leven en iedere pagina is opnieuw een kleurrijke verrassing.
 
Kinderen die opgroeien in of met de natuur, zullen een aantal onderwerpen vast herkennen, maar er is ook nog genoeg nieuwe informatie te vinden. Ook kinderen die wat verder van de natuur af staan, kunnen met dit boek aan de slag: ‘Je vindt natuur meestal buiten. Waar het groen is. Maar er is ook natuur in de stad. Je moet wel goed zoeken.’
 
Het boek doet bij het bekijken van de eerste paar pagina’s denken aan Samen hier (De Fontein 2021) van Oliver Jeffers, waar op een soortgelijke manier vanuit de ruimte ingezoomd wordt op de wereld en haar soorten inwoners en gebieden. Dit is… Natuur! slaat al gauw toch een andere weg in.  
 
Een van de laatste spreads is gewijd aan de gebruikelijke, handige tips om de wereld een handje te helpen. Zoals minder vlees eten, fietsen in plaats van autorijden en afval scheiden. Hoewel de tips niet verrassend zijn, is het voor jonge lezers wel een belangrijke herhaling waar we niet meer omheen kunnen: Als we onze natuur willen behouden, moeten we daar ons best voor doen. Dit boek lezen en ervan leren, is daarbij een stap in de goede richting.
 
Kim Merel: Dit is… Natuur!, Lemniscaat, Rotterdam 2022, 48 p. : ill. ISBN 9789047712609

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri