Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 4, APRIL 2019

Adam Rubin, Daniel Salmieri (ill.): Wat eten draken het liefst?

door Sofie Brants

4+ - Auteur Adam Rubin en illustrator Daniel Salmieri zijn in de Verenigde Staten al jaren een gevierd duo. Wat eten draken het liefst? werd al in 2012 gepubliceerd, maar is nu pas vertaald naar het Nederlands. Anders dan in de oorspronkelijke Engelstalige versie, Dragons love tacos, verraadt de titel nog niet wat draken dan wel het liefst eten. De uitgetelde draak op de cover, geveld door een berg taco’s, doet echter al iets vermoeden en ook de tekst laat de lezer niet lang in spanning.  
 
‘HOI!
Wist jij dat draken het liefste taco’s eten?  
Ze houden van taco’s met gehakt en van taco’s met kip.  
Ze houden van grote gigantische taco’s en van kleine mini babytacootjes ook.’
 
Het verhaal begint in een slaapkamer waar een jongen en zijn hond, allebei uitgesproken drakenfans, worden aangesproken door de verteller. De tekst fungeert hierbij als vertelstem en neemt actief deel in het verhaal door vragen te stellen aan de personages. Hoezeer draken ook van taco’s houden, de pittige salsasaus is niet aan hen besteed.  
 
‘Van één spikkeltje peper springen er al vonken uit hun snuit.  
Van scherpe salsa beginnen drakenbuiken te grommen,  
en als drakenbuiken beginnen te grommen –  
oei…’
 
Rubin staat bekend om zijn minutieuze woordkeuze, die uitstekend wordt vertaald door Edward van de Vendel. Jammer genoeg verliest de auteur zich te vaak in de vele herhalingen op zowel inhoudelijk als stilistisch vlak, die het verhaal onnodig lang laten aanslepen. Door elke waarom-vraag steevast te beantwoorden met drie misschien-vragen komt de tekst wat geforceerd over.
 
Behalve taco’s weten draken ook een feestje wel te appreciëren. Tijdens het tacofeestje dat de jongen en zijn hond hebben voorbereid, gebeurt het onvermijdelijke wanneer blijkt dat de salsa scherper is dan eerst werd gedacht. In een mum van tijd wordt het feestje een slagveld vol vuurspuwende draken. Eenmaal afgekoeld zijn de draken zichtbaar aangedaan door het inferno, dat het huis van de jongen niet gespaard heeft, en proberen ze de jongen zelfs gerust te stellen. Deze humanisering van draken is een sterkte van het boek: het toont aan dat het niet altijd vervaarlijke mythische wezens hoeven te zijn en dat de oorzaak van hun gevreesde vuurspuwen kan worden toegeschreven aan iets schijnbaar onbenulligs als een te pittige saus. Dit laatste is overigens herkenbaar voor jonge kinderen, die vaak zelf niet van sterk gekruid eten houden.  
 
Salmieri illustreert in waterverf, gouache en kleurpotlood en zorgt hiermee voor een kleurrijke diversiteit onder de draken, zonder dat het te druk wordt. De illustraties dragen meermaals bij aan de komische noot van het verhaal. Zo zal een draak in bikini op een zwembadfeestje ongetwijfeld op ettelijke lachsalvo’s worden onthaald. De beelden zitten zo vernuftig in elkaar dat ze je informatie verschaffen die niet terug te vinden is in de tekst, zoals de namen van de jongen en zijn hond. Voor de aandachtige kijker maken Rubin en Salmieri er de gewoonte van om in elk van hun samenwerkingen vakkundig een rood vogeltje te verstoppen.
 
Wat eten draken het liefst? prijkte wekenlang op The New York Times Best Seller lijst en dat is niet verwonderlijk. Met ingrediënten als humor en verbeeldingskracht slagen Rubin en Salmieri er wonderwel in de lichte absurditeit van het thema vorm te geven zodat er toch enige vorm van logica in zit.  
 
Voor wie er nog niet van overtuigd is dat draken niet enkel en alleen angstaanjagend kunnen zijn: in het slot helpen ze met de wederopbouw van het huis van de jongen. Al hebben de tacotussendoortjes hier misschien ook wel iets mee te maken, want: ‘De liefde van een draak gaat altijd door zijn maag.’
 
Adam Rubin, Daniel Salmieri: Wat eten draken het liefst, Volt, Amsterdam 2019, 40 p. : ill. Vertaling van Dragons love tacos door Edward van de Vendel. ISBN 9789021416113. Distributie L&M Books 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 3, MAART 2024

Binnen in de aarde is een berg

Hester Knibbe

De zomers

Ronya Othmann

Het mensenschip

Autran Dourado

Onze James. De vrouwen van Ensor

Jan Bultheel, Eric Min (nawoord)

Woestijnpassages

Emmelien Kramer

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2024

Een toren van tijgers

Lizette de Koning, Gareth Lucas (ill.)

Eenbeen

Thijs Goverde

Roofvogels. De mooiste en machtigste dieren in de lucht

Walter De Raedt, Joris De Raedt (ill.)

Salto

Arndís Thórarinsdóttir, Linde Faas (ill.)

Springlevend

Saskia de Bodt

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri