Vanaf negen jaar

JEUGDBOEKEN NR. 2, FEBRUARI 2016

Barbara Tammes: Het leven volgens Pippa Leeuwenhart

door Karen Woets

10+ - Behalve de lange titel: Het leven en minder belangrijke zaken als bodyscrub, touwhalsters en langeafstandsrelaties, volgens Pippa Leeuwenhart is op de kaft ook nog ‘Journal No 1’ te vinden. Het gehele boek vormt het dagboek van de veertienjarige Pippa. De naam Leeuwenhart heeft ze samengesteld uit de achternamen van haar gescheiden ouders: Van Leeuwen en Ligthart. Het duidt meteen al op de gespletenheid die ze voelt in zichzelf en haar leven: doordeweeks woont ze met haar jongere zusje Poppy bij haar moeder op het platteland. In het weekend wonen ze bij haar vader en zijn nieuwe vrouw en zoontje in Amsterdam. In elke plaats heeft ze haar eigen spullen, activiteiten en hartsvriendinnen. De ‘overdracht’ van de twee meiden vindt elke vrijdag en zondag plaats op de Afsluitdijk, precies tussen de plaatsen in. Waarom Pippa een dagboek bijhoudt, licht ze zelf aan het begin bijna ten overvloede toe: ‘Om mezelf bij te houden schrijf ik in dit journal. Om wijs te kunnen worden uit de ongenadige puinhoop die mijn ouders van mijn leven hebben gemaakt. Waar ik dan mijn eigen weg in moet zien te vinden. Alsof dat zo makkelijk is.’  
 
Neem hierbij de titel in gedachten, en de ‘minder belangrijke zaken’ die te maken hebben met uiterlijk, paarden en de liefde, dan had dit een behoorlijk zwaar dan wel clichématig meidendagboek kunnen worden. Niets is minder waar. Barbara Tammes - succesvol geworden in de reclame - laat Pippa zeer oprecht en humoristisch verslag doen van hoe ingewikkeld én mooi haar leven kan zijn, waarbij de creatieve en nadenkende Pippa voortdurend tot verrassende conclusies en inzichten komt. Wat dit boek bijzonder maakt, is dat Tammes zeer veel aandacht heeft voor de verwoording en verbeelding. Het dagboek staat vol met tekeningen van Pippa, die op zich al een verhaal vormen. Bijzonder grappig zijn de pagina’s met typen zoeners: van de beer, die gulzig je hele gezicht afslobbert tot en met de schoonspringer die zijn tong beweegt alsof er prijzen te winnen zijn. Of wat te denken van de pagina over ‘wat ik tot nu toe heb begrepen van het feminisme’ - nadat een jongen haar met ‘chickie’ heeft aangeduid en Pippa ontzettend boos werd - met drie plaatjes erbij: van een échte feministe met blote borsten, die een mening heeft over rechten van vrouwen, en twee van vrouwen die niet per se een mening hebben die hen feministe maken, namelijk een topless zonnende vrouw en een verleidelijk kijkende vrouw.   
 
Hoewel het dagboek eerst vooral leest als een stand van zaken van het leven van Pippa, en je niet het idee hebt dat er zich nog een verhaal gaat ontvouwen, gaat er wel degelijk wat gebeuren, al is het misschien niet wereldschokkend: Pippa leert dat ze bepaalde verantwoordelijkheden beter terug aan haar ouders kan geven en ontdekt dat een ex-vriendje een heel goede vriend kan zijn.   
 
Bij het boek is  apart een schrift verschenen waarin pubers over een week uit hun leven kunnen schrijven en tekenen. In februari 2016 verschijnt een tweede deel over Pippa. Op de website www.chicklit.nl schrijft de redactie dat de reeks over Pippa ‘zomaar een nieuwe Hoe Overleef Ik of Lena Lijstje [zou] kunnen worden’. Tammes is in ieder geval een zeer begenadigd auteur en het leven van Pippa zal na dit eerste deel nog minstens zo vol met dilemma’s, hilarische situaties en momenten van inzicht zitten.  
 
Amsterdam : Querido 2015, 157 p. : ill. ISBN 9789045118772

deze pagina printen of opslaan



ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri