Vanaf negen jaar

JEUGDBOEKEN NR. 10, NOVEMBER 2020

Neske Beks, Hedy Tjin (ill.): Sala & Monk. Ons Samen

door

9+ --  ‘Dag eerwaarde lezer. Welkom.’
 
Sala en Monk zijn een tweeling die niet op elkaar lijken. Monk is het ene deel van ‘ons samen’, Sala het andere. Ze wonen samen met hun witte moeder op Testerep, dat midden in een groot wijd water ligt. Hoewel het misschien best saai lijkt, is het volgens mama Kat rustiger leven op een eiland. Van hun zwarte vader herinnert de tweeling zich niets. Ook mama Kat praat nooit over hem.
 
Oma Beer, buurman Wolf en IJsbrand wonen op het vasteland. Met een roeibootje brengen ze op regelmatige basis een bezoek aan het eiland. Op hun twaalfde verjaardag kregen de kinderen van oma Beer een toverspreuk. Met hun dertiende verjaardag in het vooruitzicht vindt Sala het tijd om de spreuk te gebruiken. Ze tekent op een tekenblok steen voor steen een lange, hoge muur met in het midden een deur. Naarmate haar tekening vordert, verandert de muur in een kasteel of een fort en de deur in een poort. Met een handvol goudzand, dat Sala over de tekening strooit en het zachte gefluister van de spreuk, vormt onder de voeten van de tweeling een draaikolk van goudkleurig zand. Alsof het de normaalste zaak van de wereld is, stapt de tweeling in de tekening.
 
Tijdens een spannende speurtocht ontdekken de kinderen een foto en de naam van hun vader en worden ze op zijn spoor gezet. Ook oma Beer zet hen ver op weg in hun zoektocht. De emoties van de tweeling gaat alle kanten uit. De ontmoeting met hun vader Salomon in de grote verre stad is een bewogen onderneming. Salomon is ontzettend blij met het weerzin met zijn twee kinderen en wil deel uitmaken van hun leven.
 
Het verhaal start met algemene voorwaarden die je als lezer kan ondertekenen. Je krijgt de ‘toestemming’ om mee in het boek te stappen, na een handtekening voor akkoord. Hierdoor word je geprikkeld om verder te lezen. Neske Beks vertelt dit verhaal vanuit verschillende perspectieven. Monk neemt je als auteur van brieven, die verweven zijn doorheen het verhaal, mee in zijn gedachtegoed. Maar ook de andere personages krijgen een stem. Neske Beks schetst het gemis van een vader van binnenuit; ze leerde haar eigen vader pas kennen toen ze al negen was.  
 
Het verhaal van Sala en Monk is een zoektocht naar identiteit, een kennismaking met andere culturen, een verwijzing naar vroegere tijden van slavernij. Beks maakt via Monk, die erg belezen is, gebruik van een rijke woordenschat. De ervaren, volwassenen lezer die over de schouder mee snoept van dit boek, ontdekt met een knipoog verwijzingen naar muziek -- ‘Hoog Sammy, kijk omhoog’ -- en zegswijzen die een bepaalde achtergrondkennis vereisen. Toch blijft het verhaal luchtig en grappig. Zo zorgt onder andere het poep-lied voor een glimlach in het verhaal en streelt de stilte je buik, hart en hoofd.
 
Neske Beks, Hedy Tjin: Sala & Monk. Ons samen, Querido, Amsterdam 2020, 171 p. : ill. ISBN 9789045122953. Distributie Standaard Uitgeverij 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 3, MAART 2024

Binnen in de aarde is een berg

Hester Knibbe

De zomers

Ronya Othmann

Het mensenschip

Autran Dourado

Onze James. De vrouwen van Ensor

Jan Bultheel, Eric Min (nawoord)

Woestijnpassages

Emmelien Kramer

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2024

Een toren van tijgers

Lizette de Koning, Gareth Lucas (ill.)

Eenbeen

Thijs Goverde

Roofvogels. De mooiste en machtigste dieren in de lucht

Walter De Raedt, Joris De Raedt (ill.)

Salto

Arndís Thórarinsdóttir, Linde Faas (ill.)

Springlevend

Saskia de Bodt

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri