Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 7, SEPTEMBER 2021

Catharina Valckx: Vuurtje en de dikke steen

door Katrien Maris

5+ - Vuurtje, haar haren vlammen als een vuur, vertelt hoe ze tijdens een zomerse wandeling even uitrust op een dikke steen. Die wordt wakker na honderdduizend jaar slapen en kan zich haast niets meer herinneren van de wereld om zich heen. Om zijn geheugen een handje te helpen, wil Vuurtje hem kersen tonen. Ze gaat naar huis om een emmertje vol te plukken en op terugweg krijgt ze gezelschap van haar poes Rikki, een wolkje en Bogota de schildpad. Door wat te praten met zijn vier bezoekers, borrelen de herinneringen langzaam maar zeker naar boven bij de steen. Een fikse regenbui van het wolkje vormt het hoogtepunt van de dag, want plots herinnert de steen zich heel scherp hoeveel hij van de regen hield. Van pure blijdschap doen Vuurtje, Rikki en Bogota een regendans. Daarna valt de steen voldaan weer in slaap. Diezelfde avond willen Rikki en Bogota graag bij de steen slapen. Heel even aarzelt Vuurtje, maar dan gaat ze thuis haar veldbed halen en installeert zich ook bij het gezelschap.    

Knap hoe de lezer inkijk krijgt in de gedachtewereld van een jong kind. Waarom zou Vuurtje de geheugentraining van de steen nu precies met kersen willen beginnen? Al even eigenaardig is dat een veldbed haar noodzakelijk lijkt om bij de steen te overnachten. Het zijn van die typische flarden heerlijke kinderlogica, waar volwassenen vaak geen touw aan vast kunnen knopen, maar ze laten het verhaal extra sprankelen. Ook de vanzelfsprekendheid waarmee kinderen een vleugje magie in hun leefwereld integreren, zet Valckx mooi in de verf. Vuurtje vindt het volkomen normaal dat de steen en de dieren kunnen praten, of dat het wolkje haar begrijpt. Ze kijkt er evenmin van op dat de regen haar haren dooft, waardoor haar vlammend kapsel als bij toverslag verandert in doodgewoon zwart haar.
 
Valckx heeft een fijn gevoel voor humor. De illustratie van Vuurtjes gebluste haar laat zien hoe ze op een gevatte manier taal in beeld weet om te zetten. Wanneer de steen zich het juiste woord voor schildpad probeert te herinneren, denkt hij eerst aan ‘schoolpad’, daarna aan ‘schilpot’. Er zit ook een mooie gelaagdheid in dit verhaal. De tijd die ze overdag met de steen doorbrachten, heeft iets wakker gemaakt in Vuurtje, Rikki en Bogota. Is dit de kiem van een zeldzame vriendschap? Het open einde prikkelt de nieuwsgierigheid en tegelijkertijd de fantasie. Hoe zal het verder gaan met deze vriendschap, want de steen lijkt opnieuw honderdduizend jaar te zullen slapen.
 
Valckx tekent in ruwe, haastige zwarte lijnen. Vuurtjes benen zijn verticale, dikke zwarte lijnen, waarbij de voet wordt gevormd door een simpele horizontale dwarsstreep. Ze kiest voor een beperkt kleurenpalet van zachte, sobere tinten, op een verrassende manier gecombineerd met pittige accenten in fluokleuren, zoals Vuurtjes oranjegele haar, het felroze emmertje, de oranjerode kersen, hier en daar wat fluorescerende bloemen en planten.
 
Met het grootste gemak brengt Valckx de emoties van haar personages tot leven. Zoals op de laatste prent, waar Vuurtje met haar vrienden in vanzelfsprekende verbondenheid kampeert onder de blote hemel. Zo helemaal in haar schild gekropen, lijkt Bogota wel een klein zusje van de dikke steen. Onder een felblauw dekentje heeft Rikki zich behaaglijk boven op de steen genesteld. Vuurtje is als enige nog wakker. Vanop haar veldbed kijkt ze tevreden glimlachend naar de lucht, terwijl een helder vlammetje van onder haar muts recht omhoog de nacht in schiet. De vele helwitte sterren lijken echt licht te verspreiden in de donkerblauwe achtergrond.  
 
Catharina Valckx: Vuurtje en de dikke steen, Querido, Amsterdam 2021, 40 p. : ill. ISBN 9789045125756. Distributie L&M Books

deze pagina printen of opslaan



ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri