Vanaf twaalf jaar

JEUGDBOEKEN NR. 6, JUNI 2021

Yvonne Jagtenberg: Kop op, Herman

door An-Sofie Bessemans

4+ - Herman, het hangbuikzwijn met drie haren en de gele hoektanden, is terug. Na Hup, Herman! (Gottmer 2020) zorgde Yvonne Jagtenberg voor een opvolger in de rekken: Kop op, Herman! Herman is niet in de haak: ‘[...] vandaag voelde het anders. Maar Herman had geen idee waarom’. De kippen reppen zich om aan een zonnige dag te beginnen, maar Herman heeft er geen zin in. Zijn ontbijt en zijn modderbad liggen klaar, tevergeefs.  

Het verhaal is eenvoudig en gaat over zelf een mindere dag doorstaan terwijl anderen goedgezind zijn. De kippen proberen Herman op te monteren (‘Kop op, Herman!) en de brave Herman onderneemt nog een poging om daarin mee te gaan, maar veel haalt dat niet uit. Na een diepe zucht zoekt hij dan maar stilletjes een plekje om alleen te zijn. Misschien helpt dat... Jagtenberg slaagt erin om een ‘baaldag’ uit te leggen aan een heel jong publiek. Hermans gevoelens spreken zonder dat Jagtenberg de situatie groter maakt dan ze is. Herman gaat de kippen uit de weg als hij merkt dat hun enthousiasme niet op hem overslaat. Misschien is er een andere manier waarop hij dat gevoel kan weghalen…
 
Jagtenberg zet haar dierenpersonages vriendelijk neer in tekst en beeld. Het zwarte hangbuikzwijn steelt uiteraard de show met op elke pagina een aandoenlijke aanblik in verschillende poses en perspectieven. Je kan ook niet naast zijn voorkeur voor modder kijken, op elke tekening wordt hij door een zwarte stofwolk omringd. De hoop kippen ziet er als je beter kijkt best verscheiden uit: ze hebben meer of minder stippen op hun lijf, en hebben een verschillende hals of kam. Er zijn kammen in de vorm van een strik, platte kammen, een Napoleonkam en natuurlijk een echte hanenkam. Het ontbijt van Herman kan je Rupsje Nooitgenoeg-gewijs benoemen en tellen: een ei, twee kolen, een peer, drie sinaasappelen, zeven appels waarvan één met blad…
 
Jagtenberg gaat doordacht om met witruimte en speelt ook met perspectief. Zo krijg je bij ‘Had hij een snotneus?’ een bemodderd varkensneusje in close-up, en ‘Pijn aan zijn poten of aan zijn staart?’ een riant zicht op zijn flinke achterkant. De bladzijden zijn niet al te druk en de achtergrond suggereert Jagtenberg met spaarzame penseelstreken. Bij ‘het knagende gevoel’ zie je Herman in een cirkel draaien en als de kippen in de zon gaan braden, staat hij eerst buiten de scène het tafereel aan te zien. Kenmerkend voor Jagtenberg zijn de grappige knipoogjes, zo is er een kip met een bikini aan, eentje met een zonnebril, een ander heeft een strandlaken. ‘[...] sober en overtuigend [...]’, liet de Penseeljury in 2020 optekenen. Dat is in deze opvolger niet anders.
 
Yvonne Jagtenberg: Kop op, Herman!, Gottmer, Haarlem 2021, 28 p. : ill. ISBN 9789025774707. Distributie L&M Books

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 3, MAART 2024

Binnen in de aarde is een berg

Hester Knibbe

De zomers

Ronya Othmann

Het mensenschip

Autran Dourado

Onze James. De vrouwen van Ensor

Jan Bultheel, Eric Min (nawoord)

Woestijnpassages

Emmelien Kramer

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2024

Een toren van tijgers

Lizette de Koning, Gareth Lucas (ill.)

Eenbeen

Thijs Goverde

Roofvogels. De mooiste en machtigste dieren in de lucht

Walter De Raedt, Joris De Raedt (ill.)

Salto

Arndís Thórarinsdóttir, Linde Faas (ill.)

Springlevend

Saskia de Bodt

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri