Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 4, APRIL 2021

Ed Franck, Thé Tjong-Khing (ill.): Een vriend, wat is dat? Nieuwe verhalen van Panda & Eekhoorn

door Jan Van Coillie

3+ - ‘Wat is dat, een vriend?’ mompelt Panda.

Eekhoorn denkt na.
‘Eh… Een vriend gaat met je wandelen.
Hij vertelt je al zijn geheimen. 
Hij knuffelt je als je verdrietig bent.
Hij speelt leuke spelletjes met je.
Hij helpt je als je in de knoei zit
en laat je nooit in de steek. 
Hij brengt je vaak aan het lachen 
en… en… nog zoveel meer!’
 
Dit kerncitaat uit de nieuwe verhalen over Panda en Eekhoorn illustreert meteen de kracht van die verhalen. In eenvoudige, maar precies gekozen bewoordingen laat Ed Franck zijn dierenpersonages wezenlijke dingen zeggen. Net door die heldere taal zijn de gevoelens en ‘boodschappen’ in de verhalen ook voor jonge kinderen snel duidelijk. Daarin verschillen ze van de dierenverhalen van Toon Tellegen.
 
In het eerste verhaal zet Eekhoorn zijn omschrijving van vriendschap meteen in de praktijk door geduldig uitleg te blijven geven aan Panda, die uitgeteld en verward op de grond ligt nadat hij uit een boom viel. Zijn conclusie vat misschien wel de kern van wat echte vriendschap is: ‘een vriend laat je nooit in de steek.’ Vijf korte verhalen volgen nog en allemaal geven ze iets mee over vriendschap.
 
In ‘Het geheim’ maken de twee vrienden op een originele manier duidelijk dat ze mekaar niet kunnen missen. Vrienden maken ook wel eens ruzie. Dat blijkt uit ‘Een stilte vol verhalen’, waarin Panda en Eekhoorn steeds nukkiger en hun verhalen steeds gemener worden. Uiteindelijk leidt die ruzie tot een dubbele conclusie die tot nadenken stemt: ‘Plagen met doodgaan is stom’ en ‘Soms is stilte leuker dan woorden.’ ‘Twee vrienden’ spreekt aan door de mooie mix van spanning en ontroering. Het is knap hoe Ed Franck door een kleine toevoeging de lezers prikkelt om gevoelens zelf in te vullen. Nadat Panda ermee heeft ingestemd dat de bange Eekhoorn bij hem blijft slapen, wordt zijn uitspraak ‘Twee vrienden, twee helden’ gerelativeerd door de toevoeging ‘en hij verbergt een glimlach.’ 
 
In ‘Heimwee’ is het weer ruzie wanneer Eekhoorn niet mee wil op zoek naar waar de zon slaapt en Panda hem uitmaakt voor angsthaas. Opnieuw blijkt hoe doeltreffend Ed Franck gevoelens bijna tastbaar kan verwoorden: ‘Hij kruipt in zijn nest en probeert kleine brokjes verdriet en grote brokken angst weg te slikken.’ Bij het begin gaf Panda terloops ook een wezenlijke levensles mee: ‘Je moet nieuwsgierig blijven, anders wordt het leven saai, Eekhoorn.’ Levenslessen blijken het waarmerk van Slak, die de hele tijd ‘rare’ vragen stelt in het slotverhaal ‘Sneeuwpanda’. Wat vooral bijblijft in dit verhaal is de warme omhelzing op het eind.
 
Ed Franck heeft in Thé Tjong-Khing een gedroomde kompaan gevonden voor zijn dierenverhalen. Ook zijn illustraties spreken meteen aan door de eenvoud en trefzekerheid waarmee hij de gevoelens van de dieren in beeld brengt. Dat doet hij niet alleen door hun mimiek en lichaamstaal, maar ook door de decors. Bijzonder sfeervol is bijvoorbeeld de prent waarop Panda en Eekhoorn naar mekaar zwaaien voor ze gaan slapen, Eekhoorn in zijn boom en Panda klein en nietig op de rotsen voor zijn grot. En hoeveel geruststelling straalt er niet uit Eekhoorn op het hoofd van Panda, nadat ze duidelijk gemaakt hebben dat ze mekaar niet kunnen missen.
 
‘Een vriend, wat is dat?’ Panda en Eekhoorn geven mekaar en de lezers zo’n helder én innemend antwoord op die vraag dat dit boek ook voor veel jonge lezers en luisteraars een vriend kan worden.
 
Ed Franck, Thé Tjong-Khing: Een vriend, wat is dat? Nieuwe verhalen van Panda & Eekhoorn, Davidsfonds/Infodok, Antwerpen 2021, 48 p. : ill. ISBN 9789002272929. Distributie Standaard Uitgeverij

deze pagina printen of opslaan



ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri