Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 7, JULI 2019

Ed Vere: Een leeuw als Leonard

door Ine Muys

4+ - De leeuwen staan sterk in de savanne. Als één groot lichaam storten ze zich op hun prooi:
 
‘Leeuwen zijn WILD. Als ze je te pakken krijgen, vreten ze je op. Grauw, knauw, HAP!’  
 
Klein, groot, of soortgenoot, het maakt geen verschil. Het leeuwendeel valt iedereen aan die niet in het gareel loopt. Ook Leonard moet eraan geloven. Dat hij van dichten houdt is verontrustend (een beetje lachwekkend misschien), maar dat hij vriendschap sluit met een eend is ronduit vernederend. Een leeuw die weigert eendjes op te slokken is de naam leeuw onwaardig. Leonard is diep teleurgesteld en trekt met eendenvriend Marianne naar de denkheuvel, hun favoriete schrijf- en speelplek. Daar bouwen ze samen aan een gedicht dat het leeuwendeel op nieuwe gedachten moet brengen.
 
Ed Vere heeft een voorliefde voor moedige katten. In Dappere Max (2017) voerde hij al een huiskatje met cape ten tonele. Max verovert de harten van de mensen (het boek werd dit jaar ook bekroond door de Vlaamse Kinder- en Jeugdjury), maar hij wil meer dan schattig zijn. Hij vindt de tijd rijp voor een stoerder imago en gaat op muizenjacht.

Leonard is in meerdere opzichten Max’ volwassen opvolger. Je ziet het meteen wanneer je de twee boekcovers naast elkaar legt. Max heeft de pose van een superheld aangenomen. Hij plant zijn pootjes in zijn zij en kijkt vervaarlijk voor zich uit. Leonard daarentegen staat er als zichzelf. Hij weet wie hij is en straalt dat ook uit. Natuurlijk is deze kat minstens drie keer zo groot als Max en met vette penseelstreken aangezet, maar hij maakt vooral indruk door zijn gouden ogen en milde glimlach. Vere zet Leonard van meet af aan neer als een charismatisch hoofdpersonage met een open blik op de wereld. De leeuw gaat het gesprek aan met eenieder die zijn pad kruist en doet daarmee zijn naam (die letterlijk ‘sterke leeuw’ betekent) alle eer aan.
 
Zo’n leeuw als Leonard komt niet uit de lucht vallen. Vere bedacht hem als weerwoord op Trumps toxische leiderschap. Het is hoog tijd dat we mannelijke moed ruimer gaan invullen, schrijft Vere op zijn website. We moeten kinderen al op jonge leeftijd leren dat zachtmoedigheid en emotionele betrokkenheid geen zwaktes zijn, maar waardevolle eigenschappen van een evenwichtige, volwassen man. Leonard is een mannelijk rolmodel van de bovenste plank. Hij neemt zijn vriendin in bescherming, wapent zich met woorden en zet de agressieve roedel én de lezers aan het denken.
 
Vere moedigt de lezers meer dan eens aan een eigen mening te vormen, maar behoedt zich voor boodschapperigheid. Zijn verhaal is bij momenten erg grappig en vooral heerlijk intens. De vriendschap tussen Leonard en Marianne is er een van warmte en oprechtheid. De twee voeren openhartige gesprekken —‘een mix van gekwaak en rustig gebrul’— die door Edward van de Vendel raak en licht ritmisch vertaald werden.
 
Maar de grootste sfeermakers zijn de prenten. Vere maakte krachtige, symbolische kleurkeuzes. Met gedempte sinaasappelkleuren roept hij een broeierige savanne voor de geest. Donkere blauwtinten reserveert hij voor de dreiging vanuit het struikgewas. Eenzelfde kleurlogica gebruikt Vere voor zijn personages. Hij relateert de gevoelens van de leeuwen aan snel veranderende leef- en weersomstandigheden. Het zand onder de poten van de verhitte leeuwenroedel verkleurt van gedempt naar vurig oranje en onmiddellijk daarna hangt er boven de kop van een gekwetste Leonard een grijszwarte onweersbui. Dankzij de steun van Marianne ziet die de dag vervolgens weer zonnig tegemoet.
 
Tot slot werkt Vere de verschuivende machtsposities overtuigend uit. In het begin van het prentenboek slaat de dominante leeuwenroedel toe vanop de linkerpagina. Leonard wordt op een afstand gehouden en de rechterhoek ingeduwd. Na de retraite op de denkheuvel zijn de rollen omgedraaid. Leonard en Marianne brengen hun nieuwe ideeën vanaf de linkerzijde, terwijl de leeuwenroedel die vanop de rechterpagina behoedzaam aanhoort. Stukje bij beetje went iedereen aan het idee dat er meerdere manieren zijn om als leeuw door het leven te gaan.
 
Een leeuw als Leonard is een intens prentenboek over openhartige gesprekken om rustig over na te denken.
 
Ed Vere: Een leeuw als Leonard, Querido, Amsterdam, 2019, [32] p. : ill. Vert. van How to be a Lion door Edward van de Vendel. ISBN 9789045122854. Distributie L&M Books

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 3, MAART 2024

Binnen in de aarde is een berg

Hester Knibbe

De zomers

Ronya Othmann

Het mensenschip

Autran Dourado

Onze James. De vrouwen van Ensor

Jan Bultheel, Eric Min (nawoord)

Woestijnpassages

Emmelien Kramer

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2024

Een toren van tijgers

Lizette de Koning, Gareth Lucas (ill.)

Eenbeen

Thijs Goverde

Roofvogels. De mooiste en machtigste dieren in de lucht

Walter De Raedt, Joris De Raedt (ill.)

Salto

Arndís Thórarinsdóttir, Linde Faas (ill.)

Springlevend

Saskia de Bodt

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri