Vanaf negen jaar

JEUGDBOEKEN NR. 5, MEI 2019

Anita Ganeri, Andy Wilx (ill.): In de sterren geschreven

door Kirstin Vanlierde

9+ - In In de sterren geschreven verzamelt de Indisch-Engelse Anita Ganeri een reeks van 23 mythen en sagen over de sterren en de sterrenbeelden. De verhalen staan gegroepeerd volgens afkomst: het oude Griekenland, Noord- en Zuid-Amerika, Afrika, Azië en Oceanië. Bij elk verhaal is er een korte duiding van het sterrenbeeld, gevolgd door de mythe zelf. Op het eerste gezicht een fraaie collectie, en jonge lezers die gebeten zijn door goden, helden, betoveringen, vloeken en rampspoed zullen een aantal van de verhalen wellicht met plezier lezen.
 
Toch vallen er ook een aantal kritische bedenkingen te maken. Ganeri lijkt zich nogal makkelijk te wenden tot een aantal van de bekendere Griekse mythen en sagen: we tellen er maar liefst zeven, terwijl Noord- en Zuid-Amerika samen er maar vijf krijgen, en Afrika in zijn totaliteit het moet stellen met amper drie verhalen. Twee daarvan zijn trouwens herkauwde Egyptische godenverhalen zoals de twist tussen Osiris en Seth (al zullen sommige jonge lezers voor het lezen hiervan wellicht niet geweten hebben dat het sterrenbeeld Orion naar Osiris verwijst). Uit het diepe Afrika komt welgeteld één verhaal, over de giraf die de zon richting geeft aan de hemel.
 
Een dergelijk onevenwicht stelt teleur. Recente werken als Fabeldieren van Floortje Zwigtman en Ludwig Volbeda laten zien dat je met wat grondiger research pareltjes van verhalen of figuren naar boven kunt spitten uit elke cultuur. Ook qua schrijfstijl overtuigt Ganeri niet. Alle verhalen hebben dezelfde ouderwetse, nogal gezwollen toon zoals we die gewend zijn uit traditionele hertalingen van mythen en heldenverhalen. Voor wie Ed Francks bewerkingen van klassieke meesterwerken kent, leest dit boek als ouderwets en weinig origineel, nergens sprankelend zoals de sterren die het zo graag in de kijker wil zetten. Het maakt van de mythen en sagen, hoe origineel die inhoudelijk soms ook zijn (zeker de niet-westerse zijn op dat vlak een verademing) weinig meer dan stroeve vertelsels.

De illustraties werden gemaakt door Andy Wilx, die zijn typische stijl van gedetailleerd ornamentele en met bladgoud overladen taferelen, zoals hij die ook gebruikt op de door hem ontworpen prints en interieurstukken, loslaat op de verhalen. Soms is het resultaat bijzonder krachtig en visueel bevredigend, dan weer dreigt het onderscheid met bombastische kitsch dunnetjes te worden.
 
In de sterren geschreven moet het vooral hebben van zijn vormgeving (hardcover in donkerblauw linnen, gulden ingeprente letters en figuren op het voorplat, helder leesbare bladspiegel met een goede afwisseling tussen tekst, paginagrote illustraties en kleinere visuele details) en van de eigenzinnige stijl van Wilx’ prenten. Jonge lezers die zich niet laten afschrikken door de wat ouderwetsere benadering van de aloude mythen en sagen, hebben er vast een stevige, zij het ietwat taaie, kluif leesvoer aan.
 
Anita Ganeri, Andy Wilx (ill): In de sterren geschreven, Lemniscaat, Rotterdam 97 p. ISBN 9789047711360. Vertaling van Star stories door Jesse Goossens. Distributie De Eenhoorn

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 3, MAART 2024

Binnen in de aarde is een berg

Hester Knibbe

De zomers

Ronya Othmann

Het mensenschip

Autran Dourado

Onze James. De vrouwen van Ensor

Jan Bultheel, Eric Min (nawoord)

Woestijnpassages

Emmelien Kramer

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2024

Een toren van tijgers

Lizette de Koning, Gareth Lucas (ill.)

Eenbeen

Thijs Goverde

Roofvogels. De mooiste en machtigste dieren in de lucht

Walter De Raedt, Joris De Raedt (ill.)

Salto

Arndís Thórarinsdóttir, Linde Faas (ill.)

Springlevend

Saskia de Bodt

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri