Vanaf negen jaar

JEUGDBOEKEN NR. 8, SEPTEMBER 2018

Lisa Thompson, Mike Lowery (ill.): De nachtlantaarn

door Jen de Groeve

9+ - Nathan houdt van de ‘tunnelzangtruc’ van zijn moeder. Ze zingt altijd luidkeels met de radio mee, en als ze door een tunnel rijden en de radio begint te kraken, blijft ze doorzingen. Bij het uitrijden van de tunnel blijkt dat ze precies op de goeie plek in het liedje is. Op de onverwachte rit waarmee het boek opent, midden in de nacht, met twee haastig gepakte tassen als bagage, zingt ze niet, kijkt wel voortdurend in de achteruitkijkspiegel. De nachtlantaarn opent sterk, dreiging hangt in de lucht van pagina één af.
 
Nathan en zijn moeder zijn gevlucht voor haar tirannieke vriend, Gary. Ze rijden naar een oud en afgelegen huisje op een kasteeldomein. De vorige bewoner is overleden, het huisje ligt overal ver vandaan, dus daar zijn ze veilig. Nathan moet binnen blijven terwijl zijn moeder even een paar boodschappen gaat doen. Hij vindt het verre van leuk, zo heel alleen in dat smerige, bouwvallige huis. Maar het wordt nog erger, want zijn moeder komt niet terug.
 
Nathan is nu op zichzelf aangewezen, met zo goed als niets te eten en onzekerheid en dreiging overal. Wat als Gary hen toch achterna gekomen is? En waar blijft zijn moeder, is ze misschien terug naar hem en heeft ze Nathan achtergelaten? Tegen het meisje dat in de kasteeltuin ronddwaalt en voortdurend geholpen wil worden met een raadselachtige zoektocht, hangt Nathan een hoop leugens op. Ze mag niet weten dat hij hier op z’n eentje is.
 
Lisa Thompson vertelt in een fantastische setting over een kind dat tracht om te gaan met beangstigende omstandigheden. De angst om achtergelaten te worden is voortdurend voelbaar; Nathans vader verliet het gezin voor een nieuwe liefde en dat hij Nathan als vanzelfsprekend achterliet, was een serieuze schok. En nu weet de jongen niet of zijn moeder niet ook weg zal blijven. Daarbij komt de angst voor Gary, een kleingeestige dwingeland die op een gluiperige manier psychische terreur uitoefende in het gezin. Nathans moeder was machteloos tegen zijn tirannieke gedrag. Nathan vindt steun bij Sam, een denkbeeldig vriendje waarvan hij dacht dat hij er uitgegroeid was.  
 
Thompson werkt het gegeven van denkbeeldige vriendjes op een interessante manier uit. Nathan is zich deels bewust van zijn inbeelding en hij verzet er zich tegen, deels ook niet. Een beetje jammer dat ze de troostrijke rol van Sam niet wat subtieler heeft uitgewerkt. Ze laat Sam letterlijk licht geven om een parallel te trekken met het troostrijke nachtlantaarntje dat Nathans moeder hem gaf om zijn angst in het donker te overwinnen. Op het einde worden de rollen omgedraaid en is het Nathan die een ingebeeld vriendje uit vroegere tijden een hart onder de riem steekt. Wanneer het verhaal naar een bovenwerkelijk plan getild wordt, begint het wat stuntelig te verlopen en wordt het ook behoorlijk moraliserend.
 
Dat neemt niet weg dat Lisa Thompson er goed in geslaagd is het thema van een problematische gezinssituatie voldoende diepgang te geven en evenwichtig te verweven met een spannende, fantasierijke plotlijn.  
 
Lisa Thompson, Mike Lowery: De nachtlantaarn, Meis & Maas, Amsterdam 2018, 256 p. : ill. ISBN 9789030503644. Vertaling van The light jar door Anneke Bok. Distributie Agora Books

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 3, MAART 2024

Binnen in de aarde is een berg

Hester Knibbe

De zomers

Ronya Othmann

Het mensenschip

Autran Dourado

Onze James. De vrouwen van Ensor

Jan Bultheel, Eric Min (nawoord)

Woestijnpassages

Emmelien Kramer

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2024

Een toren van tijgers

Lizette de Koning, Gareth Lucas (ill.)

Eenbeen

Thijs Goverde

Roofvogels. De mooiste en machtigste dieren in de lucht

Walter De Raedt, Joris De Raedt (ill.)

Salto

Arndís Thórarinsdóttir, Linde Faas (ill.)

Springlevend

Saskia de Bodt

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri