Natuurfotografie

Wildlife Photographer of the Year 2012: Portfolio 22

door Kris van Zeghbroeck

De jaarlijkse wedstrijd Wildlife Photographer of the Year heeft de voorbije decennia een wereldreputatie uitgebouwd. Met 48.000 foto’s uit een kleine honderd landen blijft deze competitie het meest gerespecteerde forum voor artistieke natuurfotografie. Het beste materiaal wordt over de hele wereld getoond aan een miljoenenpubliek, wat maakt dat in sommige gevallen de strijd voor het behoud van bepaalde biotopen of soorten met meer kracht en succes gevoerd kan worden. De archieven van de wedstrijd krijgen zo een educatieve functie om mensen wereldwijd te confronteren met de pracht, verscheidenheid en kwetsbaarheid van het leven op aarde.

Hoewel er jaarlijks slechts één fotograaf de Wildlife Photographer of the Year Award kan winnen, zijn er meerdere categorieën waarbinnen een winnaar, runner-up en een aantal eervolle vermeldingen gekozen worden. Uit de categoriewinnaars wordt de overkoepelende winnaar gekozen. De verscheidenheid van het fotomateriaal vinden we terug in de verschillende categorieën van de fotowedstrijd: dieren in hun biotoop, gedrag bij zoogdieren, vogels en andere dieren, de onderwaterwereld, dierenportretten, natuur in stad en tuin, ode aan de planten, creatieve visies van de natuur, ongetemde locaties, natuur in zwart-wit.

Daarnaast zijn er nog een paar speciale categorieën als de Eric Hosking Award, de Wildlife Photojournalist of the Year Award en de Gerald Durrell Award, die zich respectievelijk op het werk van aankomend talent (18 tot 26 jaar), een fotojournalistieke fotoreeks, en het vastleggen van bedreigde diersoorten toespitsen. Aangevuld met de Junior Awards (tot 17 jaar) waaruit de Young Wildlife Photographer of the Year gekozen wordt, krijgen we een grote verscheidenheid aan fotografische pareltjes die nu voor de 22ste keer in de portfolio Wildlife Photographer of the Year gebundeld worden. Deze uitgave is ontegensprekelijk een aanrader om een idee te krijgen van wat het afgelopen jaar wereldwijd aan natuurfotografie heeft opgeleverd.

De grote winnaar van deze editie is de Canadese fotograaf Paul Nicklen. Met drie foto’s van keizerpinguïns domineerde hij de categorieën ‘vogelgedrag’ en ‘onderwaterwereld’. Bovendien kreeg hij een eervolle vermelding in de categorie ‘dieren in hun biotoop’ met de foto van een spirit bear (witte zwarte beer) in de Great Bear Rain Forest (Canada).

Zijn indrukwekkende beeld van een troep naar het wateroppervlak opschietende keizerpinguïns kaapte de overkoepelende Wildlife Photographer of the Year Award weg. Om uit het bereik van zeeluipaarden te blijven schieten de pinguïns vanuit de zeediepte naar omhoog om met een grote sprong meters ver op het ijs te landen. Door onderweg de lucht tussen hun veren als een stroom belletjes in het water achter te laten, weten ze grotere snelheden te bereiken (zie beneden). Eens op het land, na enkele weken vissen, wandelen ze grote afstanden om hun jong in een afgelegen broedkolonie te voeden.

De Amerikaan Steve Winter die in 2008 de hoofdprijs wegkaapte met foto’s van sneeuwluipaarden, scoort nu in de speciale bekroning voor fotojournalistiek met een bijdrage over de bedreigde Indische tijger en de inspanningen voor het behoud van de soort en zijn habitat. De bekroonde foto voor het meest bedreigde dier (Gerald Durrell Award for Endangered Species) ging naar de Zuid-Afrikaan Kim Wolhuter voor een foto van een eenzame, jonge Afrikaanse wilde hond op een stuk uitgedroogde aarde vol barsten (‘Dog Days’).

De Eric Hosking Award voor aankomend talent gaat niet meer naar viervoudig winnaar Bence Maté. Afwachten of de nieuwe laureaat, de Rus Vladimir Medvedev, met een indrukwekkende fotoreeks van de Canadese natuur rond Banff National Park, ook zo’n recordbreker is. De klimaatverandering (sowieso een hot item voor natuurfotografie) blijft wegen op de fotografiewedstrijd met een aantal foto’s van ijsberen. Met sprekende titels als ‘Living on thin ice’ en ‘Ice matters’ palmden respectievelijk Ole Jørgen Liodden en Anna Henley de categorieën ‘dieren in hun biotoop’ en ‘de wereld in onze handen’ in. Een genomineerd beeld van een jonge ijsbeer die achterstevoren een steile klif afdaalt om vogelnesten te roven (Jenny E Ross: ‘Perilous pickings’) werpt een minder vertrouwd beeld op de bij momenten desperate zoektocht naar eten.

Wildlife Photographer of the Year : Portfolio 22
, Natural History Museum London, 2012, 160 p., ill. ISBN 9780565093174

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 3, MAART 2024

Binnen in de aarde is een berg

Hester Knibbe

De zomers

Ronya Othmann

Het mensenschip

Autran Dourado

Onze James. De vrouwen van Ensor

Jan Bultheel, Eric Min (nawoord)

Woestijnpassages

Emmelien Kramer

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2024

Een toren van tijgers

Lizette de Koning, Gareth Lucas (ill.)

Eenbeen

Thijs Goverde

Roofvogels. De mooiste en machtigste dieren in de lucht

Walter De Raedt, Joris De Raedt (ill.)

Salto

Arndís Thórarinsdóttir, Linde Faas (ill.)

Springlevend

Saskia de Bodt

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri