Vanaf negen jaar

JEUGDBOEKEN NR. 2, FEBRUARI 2017

Anna Woltz: Alaska

door Frauke Pauwels

11+ - Anna Woltz is een van die weinige auteurs die zowel een breed publiek als literaire critici voor zich kunnen winnen. Die laatsten hadden misschien een tikje meer tijd nodig, maar sinds Honderd uur nacht liepen ook zij warm voor haar werk. Alaska geldt voor velen als de definitieve bevestiging van haar kunnen. En terecht.

Typisch Woltz zijn de herkenbaar uitgewerkte hoofdpersonages, van het soort waarvan je als lezer hoopt dat ze na een vakantie plots in je klas zullen blijken te zitten. Precies dat sociale gegeven vormt de achtergrond van Alaska: de overstap naar een nieuwe school en de zoektocht naar een passende rol in de groep. Voor jongeren van een jaar of twaalf is dat geen sinecure, zeker als ze daarbij ook een ‘rugzakje’ dragen – en Sven en Parker, de hoofdpersonages van het boek, worstelen beiden met recente gebeurtenissen in hun leven.

Parker en Sven komen afwisselend aan het woord als ik-verteller, in korte hoofdstukken van enkele bladzijden. Ze nemen positie in voor die bepalende eerste schooldag en houden hun ‘geheim’ angstvallig verborgen, terwijl het duidelijk hun hele doen en laten bepaalt. Al in de openingszin zindert alle angst en onzekerheid door:
 
‘Dit is het plan voor vandaag: in de eerste vijf uur iets zó briljants doen, dat de hele school meteen weet wie ik ben. Ze moeten me kennen, voordat ze over me horen.’

Aanvankelijk lijken Sven en Parker tegenover mekaar te staan, maar gaandeweg groeien ze steeds meer naar elkaar toe – al weet bij het begin van hun contact alleen Parker wie achter ‘de gaten in de bivakmuts’ zit. Zij heeft ontdekt dat haar hond Alaska, die weg moest wegens de allergie van haar broertje, hulphond van Sven is geworden en beraamt een plan om hem daar ’s nachts weg te halen. Dat loopt anders dan verwacht, maar het mag duidelijk zijn dat Alaska voor allebei een katalyserende rol vervult.
 
Woltz’ werk biedt de lezer een warme wereld, waarin scherpe randen weliswaar bestaan, maar waarin ook hechting en veiligheid aanwezig is om die het hoofd te kunnen bieden. Zo draagt het boek veerkracht uit tot buiten de grenzen van het verhaal.
 
Het naturel waarmee Woltz lijkt te schrijven neemt je voor het verhaal en de personages in. Ze blijft dicht bij de leefwereld van de hedendaagse jongere, met verwijzingen naar You Tube-filmpjes, brugklastips op internet en de vanzelfsprekende inbedding van gsm’s en computer, en blinkt vooral uit in het inzicht in de psyche. Daar heeft ze geen uitgebreide beschrijvingen of complexe beeldspraak voor nodig. De selectie van treffende scènes en sprekende details volstaat:  
 
‘Stel dat ik Alaska wil troosten – stel hè – dan zou ik haar natuurlijk gewoon aaien. Simpel. […] Een hondenrug kan ik. Maar wat doe je met de schouder van een meisje?’
 
Troostboek klinkt wat te donzig, maar een warm deken is Alaska wel. Een aanrader voor jonge lezers vanaf een jaar of tien, en voor de vele oudere lezers die zich die zoekende onzekerheid nog goed herinneren.
 
Amsterdam : Querido, 184 p. ISBN 9789045119762. Distributie: WPG Uitgevers 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 3, MAART 2024

Binnen in de aarde is een berg

Hester Knibbe

De zomers

Ronya Othmann

Het mensenschip

Autran Dourado

Onze James. De vrouwen van Ensor

Jan Bultheel, Eric Min (nawoord)

Woestijnpassages

Emmelien Kramer

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2024

Een toren van tijgers

Lizette de Koning, Gareth Lucas (ill.)

Eenbeen

Thijs Goverde

Roofvogels. De mooiste en machtigste dieren in de lucht

Walter De Raedt, Joris De Raedt (ill.)

Salto

Arndís Thórarinsdóttir, Linde Faas (ill.)

Springlevend

Saskia de Bodt

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri