Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 6, APRIL 2016

Viviane Schwarz: Zo vind je goud

door Gerda Tersago

4+ - ‘Kom, we gaan goud zoeken’ zei Anna. ‘Dat is moeilijk en gevaarlijk’ zei Krokodil. ‘Des te beter’ zei Anna. ‘Kom we gaan!’ Met deze kordate openingsscène zet Viviane Schwarz de lezer midden in de magisch-realistische wereld van Anna. Krokodil, Anna’s alter-ego, blijkt er een erg aardig beest te zijn. Zij (of is het hij?) treedt op als antropomorfe speelkameraad en fungeert als Anna’s kinderlijke ratio. Opvallend is de scène waarin Krokodil oppert dat goud erg zwaar is en ze misschien niet sterk genoeg zijn om het te dragen. ‘Is het zwaarder dan een krokodil?’ (Anna) ‘Waarschijnlijk niet’ (krokodil). ‘Ik ben sterk genoeg’ (Anna). In beeld draagt Anna Krokodil met gemak op haar schouders.
 
Met kinderlijke, ad rem dialogen zet Schwarz de onbevangenheid van Anna in de verf. Ze voert de lezer mee in de gedachtekronkels van een kind dat vol overgave haar fantasiespel beleeft. Interactieve elementen, zoals een tekening over de gevaren van onderwatergoud zoeken, doen rijkelijk appel aan de verbeelding van de kleine lezer.
  <br /> Het kaderverhaal doet me aan Max en de maximonsters van Maurice Sendak denken. Net als Max voert Anna de lezer mee in haar fantasiewereld. Anders dan hij heeft Anna voor ze de denkbeeldige zee op gaat al een kwart van het boek gevuld met plannen, schetsen en elkaars gelaatsuitdrukking lezen. In dit eerste deel creëert Schwarz dankzij de interactie tussen Anna en Krokodil een immersief kader, van waaruit de stap naar een absoluut magisch-realistisch beleving van het avontuur op zee geruisloos verloopt. Dat binnenverhaal markeert Schwarz ook in de prenten: zolang Anna en Krokodil op schattenjacht zijn, duikt er in de prenten een eend op en maken de in potlood neergezette achtergronden plaats voor full-color spreads. De details in deze prenten leveren ongetwijfeld veel gespreksstof tussen kleine lezer en voorlezer op. Net als Max vaart Anna op het einde van het verhaal haar denkbeeldige wereld uit.
 
Schwarz hanteert voluit de magisch-realistische spellogica van een kleuter. ‘Als we het (goud) uitgeven, weten de mensen dat we goud hebben’ zei Anna. ‘En als we het uitgeven, hebben we het ook niet meer’ (Krokodil) ‘Laten we het goud maar niet uitgeven’ zei Anna. Ze begraven het goud dan maar, samen met -heerlijk absurde logica- de schatkaart.
 
Zo vind je goud is een ode aan de magische denkwereld van het jonge kind. Net als in haar ander werk (onder meer Er zitten katten in dit boek) toont Schwarz hier haar meesterschap in het bespelen van die wereld. Kleine avonturiers vinden in Zo vind je goud ongetwijfeld een hoop inspiratie om zelf een schattenjacht te bedenken!
 
Rotterdam : Lemniscaat 2016, [36] p. : ill. Vert. van: How to find gold door Jesse Goossens. ISBN 9789047707189 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies



ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri