Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 1, JANUARI 2016

Marie Lotte Hagen (sam.), Els van Egeraat, Noëlle Smit (ill.) e.a.: Het grote voorleesboek voor rond de 4 jaar

door Gerda Tersago

4+ - Het grote voorleesboek voor rond de 4 jaar heeft iets van een ontdektafel in een kleuterklas. Aan zulk een tafel mogen kleuters de geëtaleerde dingen voelen, ruiken, beluisteren. Het grote voorleesboek is een ontdektafel in boekvorm: een uitstalling van verhalen die vragen om verkent te worden. Vijfendertig zijn het er om precies te zijn. Bekende personages als Rintje (Sieb Posthuma), Jip en Janneke (Annie M.G. Smidt), Vos en Haas (Sylvia Vanden Heede) staan naast een minder bekende Fien uit ‘Klittenband strikken’ (Barbara Scholten).
 
Wil je een spannend verhaal of een stoer verhaal? Een grappig of een zoetsappig? In een realistische vertelling of een fantasieverhaal? Of spreken versjes je meer aan? Dat is nu net het leuke aan deze bundel: de kleuter kan kiezen wat hij fijn vindt en de voorlezer kan kiezen wat hij voor zijn kleine lezer passend vindt. Het spreekt voor zich dat de voorlezer het kind in de wereld van letters begeleidt. Het samen snuisteren tussen de titels en het nieuwsgierig kijken naar illustraties maken integraal deel uit van het leesplezier. Net deze interactie tussen voorlezer en luisteraar maakt een verhalenboek aantrekkelijk. Het is de voorpret op wat nog niet ontdekt is. In Het grote voorleesboek voor rond de 4 jaar valt heel wat te verkennen: hoe verschillend illustratiestijlen zijn, hoe aanstekelijk de rijm in een vers kan zijn, hoe eng het gobbelgobbelmonster is. Het boek biedt kleuters een palet van schrijf- en tekenstijlen aan.  
 
Het grote voorleesboek voor rond de 4 jaar maakt deel uit van een reeks meegroei voorleesboeken waarbij Het pi-pa-peuterboek (2013) als eerste op de plank staat en Het grote voorleesboek voor rond de 6 jaar (2015) de rij sluit. De verhalen spelen in op wat voor een kind van de doelgroep belangrijk is. Voor een vierjarig kind zijn dat verjaardag vieren, sociale interactie en zich een held voelen. De verhalen zijn makkelijk in een kwartiertje te vertellen en dat past uitstekend in het ritueel voor het slapen gaan. Achterin staat de bronnenlijst met de oorspronkelijke uitgaven.
 
Amsterdam : Ploegsma, 2015, 229 p. : ill. ISBN 9789021674919 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 4, APRIL 2021

BOEM Paukeslag / Besmette stad

Matthijs de Ridder

De schuilplek

Egon Hostovsky

Een waarschijnlijk toeval

Max Greyson

Shuggie Bain

Douglas Stuart

Vaarwel. Achtergelaten gedichten

Lucebert, Graa Boomsma (sam.)

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 4, APRIL 2021

De nieuwe jongen

David Almond, Marta Altés (ill)

Een mama is als een huis

Aurore Petit

Het hart van het meisje

Siska Goeminne, Tim Van den Abeele (ill.)

Hier zijn draken

Yorick Goldewijk, Yvonne Lacet (ill.)

Zoeken naar Esther B. en het voorval met Benito

Do van Ranst

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri