Vanaf twaalf jaar

Annet Huizing: Hoe ik per ongeluk een boek schreef

door Jürgen Peeters

13+ - Het lijkt paradoxaal, ‘per ongeluk’ een boek schrijven, maar in het geval van de dertienjarige Katinka gaat het wel op. Het meisje stelt zich tot doel om de intrede van Dirkje, haar vaders nieuwe vriendin, te becommentariëren. Dat brengt een stroom aan gedachten en gevoelens teweeg, die in steeds wijder uitdijende flashbacks verhaald worden. Aanvankelijk vertelt Katinka voornamelijk over Dirkje, maar dat brengt haar er gaandeweg toe om haar ware besognes te onthullen. Katinka heeft haar overleden moeder niet echt gekend en kan nauwelijks herinneringen aan haar ophalen. Het schrijfproces vormt de concrete aanleiding om toch te proberen een beeld van haar te vormen, en tegelijkertijd leert Katinka haar verdriet een plaats te geven.
Annet Huizing experimenteert eigenzinnig met de opbouw van haar roman. Als schrijfster-in-de-dop laat Katinka zich graag begeleiden door haar overbuurvrouw Lidwien, een gevierd auteur. Bij monde van dit wat geconstrueerd personage integreert Huizing een keur aan schrijftips. Hoewel die behoorlijk goed gedoseerd zijn, stoort het vaak gratuite karakter van de raadgevingen. Principes als ‘show, don’t tell’ en ‘kill your darlings’ komen uitgebreid aan bod, maar ook nietszeggende tips als het woordje ‘leuk’ vermijden en zoveel mogelijk genres uitproberen om de ‘schrijfspieren’ te trainen. Huizing vestigt te nadrukkelijk de aandacht op deze schrijftips. Interessant is wel dat Katinka het advies meteen toepast op haar eigen schrijfsels, waardoor de illusie ontstaat dat het verhaal geschreven wordt terwijl je het leest. Dit impliceert echter ook dat Katinka’s evolutie als schrijfster zowel inhoudelijk als stilistisch weerspiegeld zou moeten worden in steeds rijkere, narratologisch onderbouwde verhalen. Die kans laat Huizing echter onbenut.
Stilistisch overtuigt Huizing wel, met een gevatte, maar tegelijkertijd ook luchtige stijl. Katinka's observaties overtuigen als levensechte bedenkingen van een puber. De andere personages blijven helaas aan de oppervlakte, zeker mentor Lidwien had meer uitwerking verdiend.
Achter de weinig inspirerende cover van Hoe ik per ongeluk een boek schreef gaat een stilistisch opvallend gaaf verhaal schuil, dat een gevoelig onderwerp op overtuigende manier vorm geeft. De opbouw laat wel ruimte voor verbetering.

Annet Huizing, Hoe ik per ongeluk een boek schreef, Lemniscaat Rotterdam, 2014, 129 p., € 14,95. ISBN 9789047701590. Distributie: De Eenhoorn

Oorspronkelijk verschenen in de Leeswelp cop. 2014

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 3, MAART 2024

Binnen in de aarde is een berg

Hester Knibbe

De zomers

Ronya Othmann

Het mensenschip

Autran Dourado

Onze James. De vrouwen van Ensor

Jan Bultheel, Eric Min (nawoord)

Woestijnpassages

Emmelien Kramer

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2024

Een toren van tijgers

Lizette de Koning, Gareth Lucas (ill.)

Eenbeen

Thijs Goverde

Roofvogels. De mooiste en machtigste dieren in de lucht

Walter De Raedt, Joris De Raedt (ill.)

Salto

Arndís Thórarinsdóttir, Linde Faas (ill.)

Springlevend

Saskia de Bodt

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri