Peuters en kleuters

Guido Van Genechten: Misschien

door Coosje Van der Pol

5+ - Het is een opvallende breuk met zijn vertrouwde stijl, dit nieuwe werk van Guido van Genechten. Met vier cirkels, vier driehoeken en vier vierkanten maakt hij abstracte en figuratieve vormen, zoals bij een Chinese tangrampuzzel. Daarbij beperkt hij de kleuren ook nog eens tot rood, blauw en geel. Tegen een zwarte achtergrond zorgt dit voor een krachtig, sober maar tegelijk levendig resultaat. Het lijkt of Van Genechten met dit werk helemaal terug wil gaan naar de essentie: ‘misschien begint het zo misschien zijn er eerst alleen kleuren’. Na deze openingszin volgen drie helemaal rode, gele en blauwe dubbele bladzijden met de namen van de kleuren als enige tekst. ‘[…] en ontstaan pas daarna vormen’, vervolgt Van Genechten. Rood wordt bij hem rond, geel een driehoek en blauw een vierkant. Vervolgens splitst de illustrator de drie hoofdvormen op in kleinere vormen. De ronde vorm in concentrische cirkels, de driehoek in kleinere driehoeken en het vierkant in kleinere vierkanten. Dan lanceert Van Genechten een spannende hypothese: misschien is uit die kleine stukjes wel alles om ons heen gemaakt. Alle dingen, planten, dieren, mensen en subcategorieën daarvan: struiken, bloemen, bladeren, vliegende, kruipende, springende, zwemmende, drijvende dieren en alles wat brult, blaft, knort en loeit. Ondanks het beperkte aantal vormen en kleuren creëert Van Genechten expressieve figuren. Na een hele reeks figuren volgt de conclusie: ‘ja misschien is alles wel met die kleine stukjes gemaakt echt alles’. Om dan nog een stap verder te gaan door te schrijven, en ook in de tekeningen te laten zien, dat wanneer planten, dieren en mensen ‘stuk gaan’, ze weer veranderen in stukjes. En dan weer in ‘puur kleur’ en dat ‘altijd opnieuw’. Deze cirkelgang van ontstaan, leven en stukgaan, is best een prikkelende gedachte, die Van Genechten op overtuigende wijze lanceert. Om ons heen kijkend lijkt het inderdaad zo dat veel dingen — misschien — herleid kunnen worden tot de drie primaire kleuren en evenveel grondvormen. Het steeds terugkerende ‘misschien’ maakt dit idee alleen maar uitdagender.
Net als Ingrid Godon recent deed in haar samenwerking met Toon Tellegen (Ik wou, Ik denk), laat ook Guido Van Genechten in Misschien de schattige snoetjes, toch wel zijn handelsmerk, voor wat ze zijn. Zijn beeldtaal gooit hij radicaal om. De tekst onttrekt zich aan de conventies van geschreven taal. Alle woorden in Misschien vormen een lange zin waarin geen hoofdletter, komma of punt voorkomt. Door de tekst op deze manier op te vatten, wordt het cyclische karakter van ontstaan, leven, ‘stuk gaan’ en een nieuw begin van alles nog verder benadrukt.
Achter in het boek wordt te lezer uitgenodigd om zelf ook vormen te maken met rode cirkels, gele driehoeken en blauwe vierkanten. Via de website van de uitgever kunnen de basisvormen worden gedownload.
Van Genechten laat zien dat back to basics niet saai hoeft te zijn en dat een jong publiek boeien ook kan zonder schattige dieren- of kindersnoetjes. Primaire kleuren en grondvormen zijn het materiaal waarvan alles kan worden gemaakt. Zeg dat Van Genechten het gezegd heeft.


Guido Van Genechten, Misschien, Clavis Hasselt, 2014, 45 p., ill. € 16,95. ISBN 9789044821901

Oorspronkelijk verschenen in de Leeswelp 2014

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 3, MAART 2024

Binnen in de aarde is een berg

Hester Knibbe

De zomers

Ronya Othmann

Het mensenschip

Autran Dourado

Onze James. De vrouwen van Ensor

Jan Bultheel, Eric Min (nawoord)

Woestijnpassages

Emmelien Kramer

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2024

Een toren van tijgers

Lizette de Koning, Gareth Lucas (ill.)

Eenbeen

Thijs Goverde

Roofvogels. De mooiste en machtigste dieren in de lucht

Walter De Raedt, Joris De Raedt (ill.)

Salto

Arndís Thórarinsdóttir, Linde Faas (ill.)

Springlevend

Saskia de Bodt

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri