Peuters en kleuters

JEUGDBOEKEN NR. 6, JUNI 2022

Pim Lammers, Sanne te Loo (ill.): Ik mis Milo

door Loes Reichenfeld

4+ - Wat doe je als je beste vriend er niet meer is? Als het gemis zo groot is ‘Alsof mijn hart is uitgegleden op de gladde tegels in het zwembad’? Iedereen om je heen probeert je wel te troosten, maar dat helpt niet echt. Dit overkomt het jongetje in het prentenboek Ik mis Milo. Zijn schildpad, waarmee hij alles deed, is overleden.  

Met Milo kon het ik-personage de wereld aan. ‘Ze stuurden samen spoken weg uit de kast en verjoegen de monsters van onder het bed. We gingen vaak op avontuur, groeven als piraten schatten op uit de tuin.’ En zonder Milo voelt het jongetje zich leeg. Er was nog zoveel dat hij samen had willen doen. Milo gaf hem zelfvertrouwen en nog veel meer. En dat beschrijft Pim Lammers heel mooi in de volgende opsomming, waarin de leemte zo duidelijk wordt:
 
‘omdat Milo lief is, omdat er niets leuker is om te tekenen dan Milo, omdat Milo wél vindt dat ik kan zingen, omdat Milo en ik dezelfde tv-programma’s kijken, omdat dagen zonder Milo saai zijn, omdat Milo de mooiste is die ik ooit heb gezien, omdat Milo precies naast mij op mijn kussen past, omdat Milo mijn geheimen kent, omdat Milo er altijd zou zijn, omdat Milo en ik van knuffelen houden en nog 761 973 893 andere redenen.’  
 
De illustraties van Sanne te Loo laten dit gemis nog extra voelen in de leegte op de eerste pagina’s. Met alleen een treurend jongetje dat niet weet wat hij moet gaan doen zonder zijn beste vriend. De kleur is uit zijn leven. Zo treffend is de spread met alleen maar de tekst: ‘Milo en ik hoorden bij elkaar’. Dat zie je in alles terug in de zachte prent, waarin heel de huiskamer Milo ademt, volgehangen met tekeningen van het jongetje met zijn schildpad, een schildpladbloempot op het kastje en een kaars op de schoorsteen naast een foto van Milo. Met op de achtergrond het jongetje dat schoorvoetend door zijn moeder wordt meegenomen de voordeur uit.  
 
Naar mate de tijd vordert, komt er gelukkig weer wat kleur in het leven van het jongetje. En ook de illustraties laten dit zien doordat de pasteltinten plaatsmaken voor helder geel, roze en fris groen. De moeder van Milo speelt daarin een belangrijke rol en het lukt haar om troost te bieden. Ook zij krijgt meer kleur en een sprekende uitdrukking op haar gezicht.
 
Een ontroerend prentenboek over het leven weer oppakken na een verlies van een huisdier.
 
Pim Lammers, Sanne te Loo: Ik mis Milo, Querido, Amsterdam 2022, 25 p. : ill. ISBN 9789045125879. Distributie L&M Books

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri