Misdaad

BOEKEN NR. 5, MEI 2024

Ragnar Jónasson, Katrín Jakobsdóttir: Reykjavík

door Karen Vandyck

Stel je voor dat Toni Coppers en Alexander De Croo samen een thriller zouden schrijven. Wij kunnen het ons moeilijk voorstellen, maar in IJsland is dit blijkbaar geen onmogelijke opdracht. Co-auteur van Reykjavík is immers Katrín Jakobsdóttir, sinds 2017 de premier van IJsland. Ze schreef haar debuut samen met Ragnar Jónasson, die al enkele succesvolle thrillers op zijn naam heeft staan.
 
De auteurs nemen ons mee naar 1956 wanneer de vijftienjarige Lára Marteinsdóttir de zomer zal doorbrengen bij het echtpaar Ólöf Blöndal en Óttar Óskarsson, een advocaat van het hooggerechtshof. Het koppel woont tijdens de zomermaanden op Viðey, een eiland van ongeveer 1,5 km2 voor de kust van Reykjavík met een kerk en een oude school. Lára zal er een studentenjob doen, maar na enige tijd verdwijnt ze spoorloos. Volgens Óskarsson is ze uit heimwee teruggekeerd naar het vasteland, maar ook daar wordt ze niet meer gezien. Politieman Kristján Kristjánsson wordt naar Viðey gestuurd om poolshoogte te nemen, maar ook hij vindt geen enkel spoor van de tiener. In 1966 en 1976, wanneer Lára respectievelijk tien en twintig jaar verdwenen is, duikt Kristjánsson telkens nog eens in de zaak in de hoop een nieuw spoor te vinden, maar Lára blijft mysterieus verdwenen.
 
Het is pas in 1986 wanneer de jonge journalist Valur Róbertson van het weekblad Vikublðið een artikel schrijft over de verdwijning van Lára dat er eindelijk dingen beginnen te verschuiven. Net als de meeste IJslanders is Róbertson opgegroeid met de zaak en naar aanleiding van het dertigjarige ‘jubileum’ mag hij van zijn hoofdredacteur Dagbjartur Steinsson een driedelige artikelenreeks over de verdwijning van Lára  schrijven. Róbertson, die de beste onderzoeksjournalist van IJsland wil worden, trekt al snel enkele potjes open die sommigen duidelijk liever gesloten hadden willen houden. Het lijkt erop dat de waarheid over de verdwijning van Lára eindelijk naar boven zal komen.
 
Het verhaal speelt zich grotendeels af in 1986 wanneer op het toppunt van de Koude Oorlog de Amerikaanse president Ronald Reagan en Sovjetleider Michail Gorbatsjov naar IJsland komen om te onderhandelen. Bovendien viert IJsland net dan zijn tweehonderdste verjaardag en vinden dus allerhande festiviteiten plaats in en om hoofdstad Reykjavík. Tegen die achtergrond gaat Valur Róbertson op zoek naar aanwijzingen. Zo vervlechten de auteurs fictie en realiteit met elkaar, want de ontmoeting tussen de Amerikaanse en Russische president heeft wel degelijk plaatsgevonden. Het is makkelijk om hierin de invloed van Katrín Jakobsdóttir te zien, maar het zorgt ook voor een interessante achtergrond bij de verdwijning van Lára en een blik op de toenmalige tijdsgeest.
 
Het valt niet op dat Reykjavík door twee auteurs is geschreven. De hoofdstukken vloeien mooi in elkaar over en ook de schrijfstijl blijft consistent doorheen het volledige boek. Handig is dat er aan het begin van het boek een lijstje is opgenomen met de belangrijkste personages. Aangezien het boek vertaald is met alle IJslandse accenten erop en eraan is het wel even bij de les blijven. Een lijstje met een fonetische uitspraak zou ook handig geweest zijn, het is immers raden hoe bijvoorbeeld ‘Viðey’ klinkt.
 
De auteurs doen met hun beschrijvingen recht aan de mooie IJslandse landschappen en zorgen dat de toeristische dienst van het land zeker tevreden zal zijn met dit boek. Het verhaal zelf komt vrij traag op gang en kabbelt rustig verder. Enkel op het einde schakelen de auteurs een versnelling hoger en komt er wat meer vaart in het verhaal. Los daarvan blijf je wel geboeid lezen doordat het boek wordt verteld vanuit verschillende personages. Mooi debuut van de IJslandse premier, maar een beetje meer spanning had er een topper van gemaakt.
 
Ragnar Jónasson, Katrín Jakobsdóttir: Reykjavík, Bruna, Amsterdam 2024, 288 p. ISBN 9789400516281. Vertaling van Reykjavík door Willemien Werkman. Distributie Standaard Uitgeverij


deze pagina printen of opslaan



ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri