Misdaad

BOEKEN NR. 8, OKTOBER 2023

Ulrika Rolfsdotter: Onbegraven

door Karen Vandyck

Onbegraven is het tweede deel in een serie rond maatschappelijk werker Annie Ljung. Na de gebeurtenissen uit Duivelsdal is Ljung blijven plakken in Lockne, waar haar moeder inmiddels in een rusthuis zit en langzaam wegzakt in dementie. Ljung hoopt nog op heldere momenten van haar moeder want ze wil haar nog enkele belangrijke vragen stellen over hun verleden. Ondertussen volgt ze wel therapie bij een psycholoog, ook om de gebeurtenissen uit Duivelsdal te verwerken. Daarnaast is ze nog steeds aan de slag bij de dienst maatschappelijk werk in Kramfors, een dorpje ten noorden van Stockholm. Op kantoor komt een zorgmelding binnen over de tiener Eddie Bylund. Eddie is al meerdere keren niet op school verschenen en wanneer hij er wel is, loopt hij rond in versleten, vieze en te kleine kleren. De vrouw van de dominee, waar Eddie de voorbereiding op zijn vormsel volgt, maakt zich zorgen dat Eddie thuis verwaarloosd wordt en schakelt de hulp in van Ljung en haar collega’s.  

Op een vroege zondagochtend worden er drie tienermeisjes gevonden op de oever van het Bålsjö-meer. Twee van hen, Minna Lantto en Isabella Mohlin, zijn door messteken om het leven gebracht. Het derde meisje, Vendela Brink, wordt in kritieke toestand naar het ziekenhuis afgevoerd. Het wordt de eerste zaak voor kersvers rechercheur jeugdzaken Sara Emilsson, die nog wel kan rekenen op bijstand van haar voorganger Hans Nording, die binnenkort met pensioen gaat. Al snel ontdekken de speurders dat Eddie Blylund iets met de zaak te maken heeft. Blylund werd immers vlakbij de plaats delict aangetroffen in een schuilkelder, naar eigen zeggen omdat hij vluchtte voor een beer. Maar wat deed de jongen daar in de eerste plaats?
 
En dus komt Emilsson terecht bij de dienst maatschappelijk werk waar Annie Ljung inmiddels een dossier heeft opgestart over Eddie Blylund. Hoewel beide vrouwen niet geloven dat de jongen de dader is, zijn ze er wel zeker van dat hij iets verzwijgt. Blylund had immers een oogje op Isabella Mohlin, die hun jarenlange vriendschap verbrak onder druk van Vendela Brink. Schrijfster Ulrika Rolfsdotter weet goed in het hoofd van Eddie Blylund te kruipen en je krijgt al gauw medeleven met de arme, vaderloze Eddie, die voor zijn moeder niet meetelt en op school wordt gepest. Onbegraven wordt onder andere verteld door de ogen van Eddie waardoor je in het hoofd van een jongen kruipt die probeert zijn leven op orde te krijgen, maar wordt tegengewerkt door de volwassenen rondom hem.
 
De andere personages die we volgen vanuit de derde persoon zijn Sara Emilsson en Annie Ljung, die de kant van de autoriteiten vertegenwoordigen. Het zijn beide sterke vrouwen met een eigen mening, die zich staande proberen te houden in een mannenwereld. Hun koppigheid heeft hen echter al in benarde situaties gebracht. In tegenstelling tot Duivelsdal moet Ljung dus de hoofdrol delen met Emilsson, maar Emilsson vormt een uitstekende tandem met Ljung en het zou niet verbazen als Rolfsdotter het duo voortaan prominent op de voorgrond plaatst. We komen immers ook meer te weten over het privéleven van beide vrouwen, doorgaans een teken dat het niet zomaar de eerste de beste personages zijn.
 
Ulrika Rolfsdotter heeft een vlotte pen en mede door de vrij korte hoofdstukjes vliegt Onbegraven er snel door. Net als in Duivelsdal is ook Onbegraven geen boek dat van de eerste tot de laatste bladzijde bloedspannend is. Annie Ljung wel iets realistischer en minder impulsief dan in het eerste boek, zodat ze niet meer voortdurend als een olifant in een porseleinkast door het politie-onderzoek dendert. Hoewel dit een losstaand verhaal is, is het wel handig om het eerste deel gelezen te hebben. Rolfsdotter verwijst namelijk regelmatig naar de gebeurtenissen uit Duivelsdal. Voor wie houdt van trage thrillers met sfeervolle beschrijvingen is bij Ulrika Rolfsdotter aan het goede adres.
 
Ulrika Rolfsdotter: Onbegraven, Ambo/Anthos, Amsterdam 2023, 420 p. ISBN 9789026363559 Vertaling van Syndabarn door Marit Kramer en Tineke Jorissen-Wedzinga. Distributie: VBK België

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 10, DECEMBER 2024

Dius

Stefan Hertmans

Kruisende lijnen

Junichiro Tanizaki

Memoires van een kip. Een Palestijnse fabel

Ishaq Musa Al-Husseini

We moeten ‘misschien’ blijven denken

Esther Jansma

Wij van de Ripetta

Thomas Lieske

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 10, DECEMBER 2024

De wens, of Het ware verhaal van Titi en Tony

Tereza Horvathova , Michaela Kukovicova (ill.)

Het is rood en rond…

Jan Jutte

Ludas en Bontje

Jan Paul Schutten, Sanne te Loo (ill.)

Wie heeft Steef opgegeten?

Susannah Lloyd, Kate Hindley (ill.)

Wij, ervoor en erna

Jenny Valentine

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri