Misdaad

BOEKEN NR. 8, OKTOBER 2023

Liz Nugent: In de schaduw

door Karen Vandyck

‘Mijn man wou Annie Doyle niet vermoorden, maar dat leugenachtige kreng verdiende het.’ Met de openingszin van haar tweede thriller In de schaduw (de eerste die naar het Nederlands werd vertaald) zet de Ierse Liz Nugent haar lezers meteen op scherp. Er is een moord gepleegd, de vrouw van de dader is op de hoogte, en het slachtoffer was blijkbaar ook niet zuiver op de graat. Tussen deze eerste zin en het einde van In de schaduw volgen uiteraard nog een boel verhaallijnen en plotwendingen waardoor deze uitspraak in een ander daglicht komt te staan.  

De 22-jarige Annie Doyle raakt op 14 november 1980 vermist. Haar drie jaar jongere zus Karen is de laatste van de familie die Annie zag. Aanvankelijk maakt niemand zich grote zorgen, mede omdat Annie ondanks haar jeugdige leeftijd een behoorlijke reputatie meezeult. Zo heeft ze haar school niet afgemaakt, raakte ze zwanger op haar zestiende en kan ze geen enkele job houden. Toch voelt Karen dat er iets mis is, en uiteindelijk wordt toch de politie ingeschakeld. Hoewel een getuige een dure wagen verschillende keren in de buurt van het huis van Annie heeft zien staan, lijken brigadier O’Toole en agent Mooney niet echt geneigd om een diepgaand onderzoek te voeren. Geruchten gaan immers dat Annie niet vies was van een shotje heroïne en de onderzoekers gaan er gemakshalve van uit dat Annie gevlucht is of een overdosis heeft gehad.
 
Liz Nugent vertelt In de schaduw vanuit drie personages. In de eerste plaats is er Lydia, de vrouw van rechter Andrew Fitzsimons. Lydia heeft het majestueuze landgoed Avalon geërfd en doet er alles aan om de uiterlijke schijn op te houden. Wanneer het gezin na een verkeerde inschatting van Andrew veel geld verliest, is het dus alle hens aan dek. Een tweede verteller is hun tienerzoon Laurence, het enige kind van de Fitzsimons, die door zijn moeder haast wordt verstikt. Laurence heeft geen vrienden, wordt gepest op school en worstelt met zijn gewicht. De laatste verteller is Karen Doyle, de zus van Annie die er altijd in is blijven geloven dat Annie nog leeft.
 
In de schaduw begint in 1980 wanneer de feiten worden gepleegd en Annie Doyle sterft. We maken kennis met de familie Fitzsimons en de familie Doyle die niet verder van elkaar kunnen afstaan. Lydia heeft als een veldmaarschalk de touwtjes streng in handen bij de Fitzsimons. Ze is een dominante vrouw die niet vies is van manipulatie en het toedekken van geheimen. Ze verstopt bewijsstukken en leidt de speurders af van haar eigen gezin.
 
Halverwege maakt In de schaduw een tijdssprong naar 1985 wanneer de paden van Laurence en Karen Doyle kruisen. Niet toevallig, want Laurence ontmoet op zijn werk bij de werkloosheidsuitkeringsinstantie vader Doyle en wurmt zich daarna in het leven van Karen, die intussen uitgegroeid is tot een prachtige roodharige vrouw met groene ogen. Laurence – die ondertussen net als de lezer weet hoe in 1980 de vork precies in de steel zat – doet er alles aan om Karen van de waarheid achter de verdwijning van Annie te houden. De laatste hoofdstukken spelen zich af in 2016 en geven vooral een update van wat er van Karen, Lydia en Laurence is geworden.
 
Liz Nugent schrijft gedetailleerd en in een vlotte taal. Dit is geen boek dat het moet hebben van de actiescènes, geen whodunit, veeleer een whydunit, een psychologische thriller over een verstikkende moeder-zoonrelatie. Nugent werkt haar personages behoorlijk diep uit. Blijkt nogmaals dat voor geld en schone schijn mensen heel ver durven te gaan, de laatste hoofstukken in het boek die zich afspelen in 2016 tonen dat boontje echter meestal toch nog om zijn loontje komt. Of althans toch in de wereld van Liz Nugent.  
 
Liz Nugent: In de schaduw, Bruna, Amsterdam 2023, 367 p. ISBN 9789400515505. Vertaling van Lying in Wait door Valérie Janssen. Distributie Standaard Uitgeverij

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 10, DECEMBER 2024

Dius

Stefan Hertmans

Kruisende lijnen

Junichiro Tanizaki

Memoires van een kip. Een Palestijnse fabel

Ishaq Musa Al-Husseini

We moeten ‘misschien’ blijven denken

Esther Jansma

Wij van de Ripetta

Thomas Lieske

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 10, DECEMBER 2024

De wens, of Het ware verhaal van Titi en Tony

Tereza Horvathova , Michaela Kukovicova (ill.)

Het is rood en rond…

Jan Jutte

Ludas en Bontje

Jan Paul Schutten, Sanne te Loo (ill.)

Wie heeft Steef opgegeten?

Susannah Lloyd, Kate Hindley (ill.)

Wij, ervoor en erna

Jenny Valentine

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri