Vertaald proza

BOEKEN NR. 8, OKTOBER 2023

Etienne van Heerden: Toverberg

door Jooris van Hulle

Toverberg (in 1998 bij Meulenhoff verschenen onder de titel De betoverde berg) is een familiekroniek, die via een subtiel aangebrachte symboliek de scheiding tussen blank en zwart in kaart brengt. Het is een zogenaamde 'plaasroman'. In zijn traditionele vorm speelt deze zich af binnen de beschermde, afgesloten wereld van een grote boerderij, bewoond door een godvruchtige Afrikaner-familie. Aan de grondslag ervan ligt een traditioneel wereldbeeld, dat God bovenaan plaatst, de boer hier op aarde en de zwarte helemaal beneden.
 
Toverberg is ingenieus opgebouwd: aan het onderzoek, 14 maanden na de feiten, naar de dood van Noag (Druppeltje) du Pisami, zoon van Kêns (de 'kindse') Tillie Moolman en kleinzoon van Abel Moolman, verbindt Van Heerden in een reeks verhalen die de leden van de Moolman-stam aan de rechter doen, de geschiedenis van de familie. Noag is in een waterboorput gevallen en Abel heeft, toen alle pogingen om het kind te redden, mislukt waren, het genadeschot gelost. Hoe verder rechter Van der Ligt doordringt in de zaak, hoe duidelijker het hem wordt dat heden en verleden onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Het is die keten van oorzakelijkheid die hij naloopt, om zo bij de wortels van de familiestructuur te komen, ‘bij gebeurtenissen van jaren geleden, waar geschiedenis en legende samenvloeien tot de nachtmerrie van het verleden’.
 
Het resultaat is een indrukwekkend relaas over een koppige boerenfamilie, die de Toverberg heeft bestegen en er nooit meer van los is geraakt. Van Heerden verkent in zijn roman wat hij zelf noemt ‘de grenzeloosheid van het mogelijke’: alles heeft uiteindelijk met alles te maken, wie echt schuldig blijkt aan de eigenlijke dood van de kleine Noag blijft in het ongewisse. ‘Het verhaal van Toorberg’, zegt Van Heerden, ‘is gebaseerd op een oude mythe. Mijn vader heeft het me ooit verteld, toen ik klein was. In feite is het de geschiedenis van mijn eigen stamboom, die zich afspeelt op de plaats die nu acht generaties lang in het bezit is van onze familie. Ik heb in het boek afgerekend met mijn eigen verleden, de geschiedenis van mijn familie van mij afgeschreven. Daarom speelt het begrip schuld er zo'n belangrijke rol in’. Of zoals het in de roman met een metaforische uitbreiding naar Zuid-Afrika zelf, verwoord wordt: ‘Dit is een land dat mensen een schuldgevoel bezorgde. Het land dat je het gevoel gaf dat er een reden moest zijn waarom de genade van regen slechts af en toe op je neerdaalde’.
 
Etienne Van Heerden: Toverberg, Manuzio, Kampen 2023, 272 p. ISBN 9789492600547. Vertaling van Toorberg door Rob van der Veer. Distributie EPO 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 10, DECEMBER 2024

Dius

Stefan Hertmans

Kruisende lijnen

Junichiro Tanizaki

Memoires van een kip. Een Palestijnse fabel

Ishaq Musa Al-Husseini

We moeten ‘misschien’ blijven denken

Esther Jansma

Wij van de Ripetta

Thomas Lieske

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 10, DECEMBER 2024

De wens, of Het ware verhaal van Titi en Tony

Tereza Horvathova , Michaela Kukovicova (ill.)

Het is rood en rond…

Jan Jutte

Ludas en Bontje

Jan Paul Schutten, Sanne te Loo (ill.)

Wie heeft Steef opgegeten?

Susannah Lloyd, Kate Hindley (ill.)

Wij, ervoor en erna

Jenny Valentine

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri