Misdaad

BOEKEN NR. 8, OKTOBER 2023

Daniel Cole: Jackdaw

door Karen Vandyck

Jackdaw is de vijfde thriller van de Brit Daniel Cole die sterk opende met Ragdoll, maar met zijn vierde boek Mimic het niveau van zijn debuut niet meer kon evenaren. Ook Jackdaw zorgt niet voor de rehabilitering van de Britse schrijver. De plot valt wel heel onrealistisch uit en de hoofdpersonages zijn wandelende karikaturen. Wat nog overblijft, is de fraaie vormgeving met open gebonden rug (waardoor het boek mooi blijft openliggen) en Coles zwarte humor, maar in de plotchaos die Cole zelf creëert, is zelfs dit laatste helaas te weinig om van Jackdaw een topthriller te maken.  

Een Britse fashionista wordt vermoord in haar bed aangetroffen terwijl haar vriendje naast haar ligt te slapen. Bijzonder is dat er de avond voordien een feestje in het Londense appartement was, maar geen van de aanwezige gasten heeft iets verdachts opgemerkt. Dat had nochtans wel gemogen aangezien enkel het hoofd van het slachtoffer gevonden is en haar lichaam spoorloos is. Iemand is dus met een onthoofd lijk het appartement uit geraakt. Rechercheur Scarlett Delaney en haar mentor brigadier Frank Ash beseffen al snel dat dit het nieuwste slachtoffer is van wat de media de ‘Jackdaw’-moordenaar noemen, een moordenaar die telkens vijf krassen op zijn slachtoffers achterlaat.
 
De fashionista is echter niet het eerste slachtoffer. Er zijn al een aantal moorden gepleegd wanneer Jackdaw van start gaat, waardoor Cole de lezer een beetje koud in het verhaal gooit. Het wordt ook al snel duidelijk dat Delaney recent een zaak niet zo goed heeft aangepakt waardoor ze bij enkelen van haar collega’s krediet verspeeld is. Wat er echter precies is gebeurd, geeft Cole de lezer niet mee waardoor het aan het begin van het boek gissen is en het een tijdje duurt eer je in het verhaal zit en de personages uit elkaar kan houden.
 
Hoofdpersonage Scarlett Delaney is bijlange niet zo boeiend als rechercheur Wolf uit de ‘Ragdoll’-trilogie. Ze mist vooral diepgang, wat pijnlijk tot uiting komt in haar relatie met ‘privédetective’ Henry Devlin. Van een rechercheur mag je toch verwachten dat ze zich niet laat overbluffen door de schimmige Devlin, ook al ziet hij er goed uit en kleedt hij zich in dure driedelige maatpakken? Delaney en Devlin draaien om elkaar heen als verliefde puppies en Delaney neemt daarbij steeds meer risico’s. Je hoeft geen genie te zijn om te beseffen dat dit fout zal aflopen voor Delaney en ze haar carrière op het spel zet.
 
Het spannendste aan het boek is de manier waarop de Jackdaw-moordenaar zijn moorden effectief pleegt. Dit zijn immers telkens inventieve staaltjes van huis clos-mysteries waar Delany en Devlin hun handen mee vol hebben. Zo is er bijvoorbeeld een moord gepleegd tijdens de pauze van een theaterstuk. Wanneer het rode doek voor het tweede bedrijf opengaat, staat het hoofd van de hoofdrolspeelster op de scène. Haar lichaam is echter spoorloos. Je kan Cole alleszins geen gebrek aan fantasie aanwrijven. Maar daar ligt meteen ook de grote zwakte van Jackdaw want Cole neemt regelmatig een loopje met alle wetten van de realiteit.
 
De plot van Jackdaw zit dan ook minder goed in elkaar dan Cole wel zou willen. Onwaarschijnlijkheden en toevalligheden volgen elkaar in sneltempo op en Cole heeft blijkbaar ook een eigen interpretatie van de fysische wetten. Het einde voelt haastig aan alsof de schrijver plots genoeg had van het boek. Wel origineel is dat Cole elk hoofdstuk van een titel voorziet (bv. ‘zwaartekracht is balen’, of ‘wat ruikt daar in het struikgewas?’). Dit geeft een aanwijzing aan wat er in het hoofdstuk in kwestie zal gebeuren, maar is vooral een uiting van Coles zwarte gevoel voor humor.
 
Dat Daniel Cole kan schrijven heeft hij met zijn ‘Ragdoll’-trilogie al bewezen. Dat hij een spannende plot kan schrijven weten we uit dezelfde trilogie. Jackdaw is echter zijn minste boek tot dusver. In een nawoord van de schrijver staat dat dit zijn lockdownboek is en dat hij ‘alles uit de kast heeft getrokken om er een vrolijk staaltje onbeschaamd escapisme van te maken’. Als het echt de bedoeling was om een verstand op nul-actiethriller te schrijven, is hij daar wel in geslaagd. Maar voor het volgende deel graag toch iets meer aandacht voor de plot en de personages.
 
Daniel Cole: Jackdaw, LuitinghSijthoff, Amsterdam 2023, 318 p. ISBN 9789021040974. Vertaling van Jackdaw door Josee Koning. Distributie: VBK België

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 10, DECEMBER 2024

Dius

Stefan Hertmans

Kruisende lijnen

Junichiro Tanizaki

Memoires van een kip. Een Palestijnse fabel

Ishaq Musa Al-Husseini

We moeten ‘misschien’ blijven denken

Esther Jansma

Wij van de Ripetta

Thomas Lieske

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 10, DECEMBER 2024

De wens, of Het ware verhaal van Titi en Tony

Tereza Horvathova , Michaela Kukovicova (ill.)

Het is rood en rond…

Jan Jutte

Ludas en Bontje

Jan Paul Schutten, Sanne te Loo (ill.)

Wie heeft Steef opgegeten?

Susannah Lloyd, Kate Hindley (ill.)

Wij, ervoor en erna

Jenny Valentine

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri