Vanaf zes jaar

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2023

Coco & June: Een museum om nooit te vergeten

door Loes Reichenfeld

6+ Er was eens een prinsesje dat heel verdrietig was. De koning probeerde van alles om haar op te vrolijken, maar dat werkte niet. Op een dag doet hij een oproep aan alle kunstenaars van het land om een kunstwerk te maken ter ere van Tommy, het overleden hondje van prinses Florence. Alleen al het horen van zijn naam op de radio en het verhaal van de tuinman over Tommy die alle bloembollen in de koninklijke tuinen had opgegraven, doet prinses Flo goed. Ze begint weer wat te eten. En zo begint dit hedendaagse sprookje.  
 
De donkere voorkant van dit prentenboek doet vermoeden dat het om een onheilspellend verhaal gaat, maar als je het openslaat kan de tegenstelling bijna niet groter. Vol lichte en vrolijke kleuren wordt de lezer langs kunstwerken en kunstenaars gevoerd, waarbij het paleis steeds gevulder raakt. Het is een ode aan de kunst. In een lange rij zie je Banksy, David Hockney, Frida Kalo, Keith Haring, Andy Warhol en andere bekende kunstenaars die met schilderijen onder hun arm voor het paleis staan. Elk kunstwerk krijgt z’n plekje, zodat het paleis langzaam omgetoverd wordt tot een museum. Een museum met alleen maar kunst waarin de teckel Tommy de hoofdrol speelt: groot, klein, verborgen, prominent, abstract, realistisch, macaber of vol energie. De illustraties inspireren om op onderzoek uit te gaan naar alle kunstenaars en hun werken waarop de kunstwerken zijn gebaseerd. Gelukkig biedt het register achterin het boek daarbij een helpende hand.
 
Niet alleen kunst staat centraal in dit prentenboek, juist ook rouwverwerking speelt een belangrijke rol. Hoe verwerk je het verlies van een dierbare? Welke emoties passeren de revue? Hoe helpen anderen je bij de verwerking? Richt je een museum op met herinneringen of ga je zelf aan de slag om iets over je dierbare te maken? De lezer wordt hierin ook direct aangesproken met de oproep op de laatste pagina: ‘En jij, wat zou jij maken voor het museum, dat je nooit wilt vergeten?’. Het zet je aan het denken en is troostrijk tegelijk.   
 
Een hartverwarmend prentenboek over de betekenis van kunst in het leven van mensen. Een prentenboek dat je steeds weer wilt doorbladeren en een glimlach op je gezicht tovert van alle allusies die je tegenkomt. Elke keer weer ontdek je iets nieuws. Het is een feest van herkenning met bekende en een ontmoeting met onbekende kunstenaars. Veelzijdig in te zetten in de klas: bij kunstlessen, creatieve verwerkingen en bij het praten over verlies. Of om aandacht te besteden aan hedendaagse bewerkingen van sprookjes. Want ook in dit sprookje leefde ze nog lang en gelukkig… 
 
Coco & June: Een Museum om nooit te vergeten, Davidsfonds/Infodoc, Antwerpen 2022, 39 p., ill. ISBN 9789002277269. Distributie Standaard Uitgeverij

deze pagina printen of opslaanontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri