Vertaald proza

BOEKEN NR. 7, JULI 2020

Francesco Cerami: Het geheim van Angela

door Inge Lanslots

Rond zijn vijftigste debuteerde Francesco Recami (1956, Firenze), auteur van berggidsen, zich als romancier. Een kleine tien jaar geleden bracht hij de bewoners van De galerijflat (2016) op nummer 16 van een niet nader genoemde straat in Milaan tot leven. De lezer is ondertussen vertrouwd met het wel en wee van de gepensioneerde stoffeerder van appartement 8, Amedeo Consonni, met zijn aparte voorliefde voor misdaden, van de voormalige leerkracht Angela Mattioli met wie Consonni een relatie heeft en van mevrouw Mattei-Ferri, die haar dagen slijt met roddelbladen en het bespieden van haar buren. Het op het eerste gezicht kleurloze leven van deze en andere bewoners van het appartementencomplex is echter veel bewogener dan de achteloze passant zou kunnen bevroeden.

In Het geheim van Angela, Recami’s derde roman over de galerijflat dat in Italië al in 2013 verscheen, staat het leven van de vijftigjarige Angela centraal en vertrekt vanuit het vermoeden van mevrouw Mattei-Ferri die niet begrijpt hoe Angela op die leeftijd al gepensioneerd kan zijn en hoe ze zich haar levensstijl kan veroorloven – haar lerarenpensioen kan niet volstaan… Mattei-Ferri heeft gelijk, al kan ze zelf dat vermoeden niet hardmaken. De lezer achterhaalt echter de waarheid, weliswaar in gefilterde vorm. In Het geheim van Angela krijgt hij de romanversie van haar leven voorgeschoteld. Angela heeft immers haar eigen leven neergeschreven, dat ze voorlegt aan haar minnaar. Tot grote ergernis van Angela wil Amedeo geen stilistisch oordeel wil vellen over de amusante vertelling.

Volgens Angela’s manuscript was ze niet altijd die fiere dame, maar een gedreven leerkracht die haar looks verwaarloosde voor haar gezin en haar werk in een gerenommeerd lyceum. Haar leven nam een andere wending wanneer ze door een stom toeval ontdekte dat haar man haar bedroog. Tegelijkertijd raakte ze geïntrigeerd door het opstel van een haar leerlingen, een luie en vervelende rijkeluiszoon wiens ontvoering in scène leek te zijn gezet door de eigen ouders om vervroegd een deel van het familiefortuin los te krijgen. De ondertussen platinablonde Angela – een bezoek aan de kapper was een eerste breuk met haar tot dan toe saaie leven – ging dan samen met haar leerling op onderzoek in Sardinië, waar ze zich niet alleen uitgaf voor de bestsellerauteur Innocenti-Laudadio – Recami heeft iets met dubbele familienamen --, maar ook een kortstondig avontuur beleefde met een rijke man en het slachtoffer werd van de strijd tussen twee rivaliserende maffiabendes. Angela wist zich op een ingenieuze, hilarische en tegelijkertijd ongeloofwaardige manier te ontdoen van haar belagers en op haar terugreis naar Milaan nam ze per vergissing de verkeerde handtas mee.

Hoe dat afliep, moet de lezer zelf ontdekken. Op zijn speurtocht zal die lezer persoonsverwisselingen, misverstanden, toevalligheden en verrassende plotwendingen vinden. Recami doorspekt de nieuwe aflevering van zijn galerijflat-reeks, waarin de dreiging het opnieuw haalt van bloedvergieten, met literaire pastiches, filmische verwijzingen en cynische uitspraken. Tussen de bedrijven van Angela’s roman door ontdekt diezelfde lezer dat na Lijken in de kast Amedeo’s problematische relatie met zijn dochter opnieuw verslechtert, dat een verdwaalde man aanneemt zijn echtgenote te hebben vermoord en dat de oude De Angelis zijn rijbewijs wil verlengen. In zijn typisch lichtvoetige stijl verweeft Recami al die plotlijnen met elkaar. Het geheim van Angela is een absurde misdaadkomedie, met uitlopers naar de schelmenroman, de boeketreeks en Tarantino, die de lezer zal vervoeren.

Francesco Recami: Het geheim van Angela, Serena Libri, Amsterdam 2020, 291 p.  Vertaling van l segreto di Angela door Carolien Steenbergen. ISBN 9789076270869. Distributie EPO 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 3, MAART 2024

Binnen in de aarde is een berg

Hester Knibbe

De zomers

Ronya Othmann

Het mensenschip

Autran Dourado

Onze James. De vrouwen van Ensor

Jan Bultheel, Eric Min (nawoord)

Woestijnpassages

Emmelien Kramer

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2024

Een toren van tijgers

Lizette de Koning, Gareth Lucas (ill.)

Eenbeen

Thijs Goverde

Roofvogels. De mooiste en machtigste dieren in de lucht

Walter De Raedt, Joris De Raedt (ill.)

Salto

Arndís Thórarinsdóttir, Linde Faas (ill.)

Springlevend

Saskia de Bodt

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri