Peuters en kleuters

Lorraine Francis, Pieter Gaudesaboos (ill.): Tommie en de torenhoge boterham

door Chris Bulcaen

3+ - Dit prentenboek op groot formaat is het eenvoudigste en 'gewoonste' kinderboek dat Pieter Gaudesaboos tot nog toe heeft gemaakt. Het eenvoudige stapelverhaal werd geschreven door Lorraine Francis, een Ierse jeugdschrijfster. De kleuter Tommie heeft een reuzehonger, plundert de keuken en laadt zijn karretje vol. De boterham stijgt al vlug boven zijn hoofd uit, maar een ladder brengt hulp. Tommie zaagt gaten door de plafonds en stapelt verder. Via het dakraam kan hij nog hoger, en met de hulp van een torenkraan kan hij de hoge boterham afwerken met een olijf en een toefje peterselie. Het resultaat is magnifiek, maar het einde van het verhaal draait toch even anders uit...
 
Tijdens het smeren van de boterham krijgt Tommie positieve commentaar van kennissen en passanten, en antwoordt hij steeds: ‘Maar ik ben nog lang niet klaar’. Hij mag ongehinderd zijn gang gaan, maar keert aan het eind van zijn fantastische werken toch terug naar een eenvoudige werkelijkheid.
 
Er is een groot contrast tussen de omkaderende prenten van de guitige Tommie tegen een witte achtergrond, en de overvolle 'werk-en-fantasie'-pagina's ertussenin. Dit boek is een ode aan de fantasie van kleuters die zo graag een stukje van hun omgeving tijdelijk herbouwen tot iets anders. Kleuters zullen het goed kunnen vinden met Tommie en zijn boterham. Het talent van Gaudesaboos zorgt voor een extra aantrekkingskracht die oudere kinderen en volwassenen mee aan boord trekt, om te kijken naar zijn soepele computergrafiek, maar ook om te zoeken.  
 
Hoewel het boek zich niet aankondigt als een zoekboek, worden er talrijke zoekbare voorwerpen en wezens rondgestrooid in het verhaal. Het voedsel dat Tommie verzamelt in de keuken komt in elke plaat terug in de vorm van een gezellig geordende chaos, zoals een woonkamer eruitziet wanneer een kleuter zijn fantasiespel heeft uitgeleefd. Je kunt uitpluizen hoe Tommie op telkens andere wijze zijn boterhammen smeert, of je kan de muisjes en het vogeltje dat Tommie begeleidt volgen.
 
Gaudesaboos heeft in dit kijk- en zoekboek opnieuw zijn fascinatie voor vormen en veelheid botgevierd, maar ditmaal is ze duidelijk ondergeschikt aan het verhaal. Anders dan Pistache heeft hij een rem gezet op zijn neiging om een prent vol te stapelen en motieven en ornamenten tot het uiterste uit te werken. Getuige daarvan het vele bladwit, ongezien voor Gaudesaboos. Vormeenheid zit er wel weer duidelijk in, ditmaal door de dominerende cirkelfiguren. Het nevenschikken of op elkaar stapelen van voorwerpen gaat vergezeld van een vrolijke chaos van ongebruikt voedsel.
 
Lorraine Francis, Pieter Gaudesaboos: Tommie en de torenhoge boterham, Lannoo, Tielt 2009, 12 p. : ill. ISBN 9789020979879
 
Oorspronkelijk verschenen in De Leeswelp 2009

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 5, MEI 2022

April in Spanje

John Banville

De aftocht

Anna Eble, Marleen Nagtegaal, Matthijs de Ridder en Willem Bongers-Dek (sam.)

De draaischijf

Tom Lanoye

De val van de Taira

Anoniem

Er is nog tijd

Rodrigo García

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 5, MEI 2022

De wereldgeschiedenis in 100 dieren

Simon Barnes en Frann Preston-Gannon (ill.)

Ik blijf ook altijd bij jou

Smriti Halls, Steve Small (ill.)

King en de drakenvlinders

Kacen Callender

Mevrouw Das en Meneer Ping

Rindert Kromhout en Natascha Stenvert (ill.)

Sneeuwwit

Daan Remmerts de Vries, Mark Janssen (ill.)

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri