Misdaad

BOEKEN NR. 1, JANUARI 2020

Riley Sager: Sluit alle deuren

door Karen Vandyck

‘Voor Ira Levin’, staat er op de eerste bladzijde van Sluit alle deuren, het derde boek van Riley Sager, na De laatste meisjes en Mijn laatste leugen. Dat de Amerikaanse auteur net de schrijver van Rosemary’s Baby bedankt, is niet geheel ontoevallig. Sluit alle deuren heeft duidelijk inspiratie ontleend aan het boek van Levin uit 1967, waarin een pasgetrouwd stel denkt dat hun buren aan hekserij doen. Sager heeft het allemaal een eigentijdse en actuele invulling gegeven, maar de gelijkenissen zijn overduidelijk.
 
Het belangrijkste personage van Sluit alle deuren is geen mens van vlees en bloed, maar het Bartholomew, een statig, chic appartementscomplex met vuurspuwers op de dakrand en luxe en grandeur binnenin. Het complex ligt aan de rand van Central Park in New York en draagt een jarenlange geschiedenis mee, met ook enkele verdachte overlijdens. Dit doet natuurlijk denken aan het Dakota Building waar Rosemary’s Baby zich afspeelt en waar John Lennon in 1980 werd vermoord op de stoep.
 
In Sluit alle deuren solliciteert de vijfentwintigjarige Jules Larsen op een geheimzinnige advertentie in de krant. Er wordt een oppasser gezocht voor appartement 12A, dat leeg staat in het Bartholomew nadat de vorige bewoner overleden is. Het is net uit met Jules’ vriend Andrew waardoor ze op straat staat, ze heeft geen job meer en haar bankrekening nadert de nul, Jules heeft dus weinig te verliezen en is blij met de kans (en de 4000 dollar) om een nieuw leven te beginnen. Er zijn echter enkele vreemde regels: Jules mag geen bezoek uitnodigen, ze moet elke avond in het Bartholomew slapen en mag de andere bewoners niet storen.
 
Toch leert Jules Ingrid kennen, een andere oppasser die in het Bartholomew verblijft en Jules meteen waarschuwt voor het gebouw. Op een nacht verdwijnt Ingrid echter spoorloos. Volgens gerante Leslie Evelyn is Ingrid vrijwillig vertrokken, maar Jules heeft hier haar bedenkingen bij. Ze hoorde immers een schreeuw uit het appartement van Ingrid komen en volgens Dylan, nog een oppasser, zou Ingrid nooit zelf vertrekken. Jules besluit om haar neus te steken in de geschiedenis van het Bartholomew en vindt enkele opzienbarende gebeurtenissen die het daglicht niet mochten zien.
 
Sluit alle deuren begint wanneer Jules wakker wordt in een ziekenhuisbed nadat ze door een auto werd opgeschept. Daarna verspringt de tijd naar zes dagen eerder, wanneer ze haar intrek neemt in het Bartholomew. Een paar keer verspringt de tijd opnieuw waardoor Sager de lezer belangrijke informatie kan aanreiken. De plot zit knap in elkaar en vrijwel alles gebeurt om een reden. Alle puzzelstukjes vallen op het einde mooi in elkaar en mede door Sagers vlotte, strakke schrijfstijl leest Sluit alle deuren als een trein. Het einde is op het randje van geloofwaardig, maar is ook verrassend en past uiteindelijk net binnen de teneur van het boek.
 
Riley Sager: Sluit alle deuren, Ambo/Anthos, Amsterdam 2019, 408 p. Vertaling van Lock Every Door door Roelof Posthuma. ISBN 9789026347597. Distributie: VBK België

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies



ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri