Misdaad

BOEKEN NR. 8, SEPTEMBER 2019

Nicci French: Huis vol leugens

door Karen Vandyck

Na acht boeken en evenveel jaren heeft het Britse schrijverspaar Nicci Gerard en Sean French met De dag van de doden de reeks rond psychotherapeute Frieda Klein afgerond. En dus is Huis vol leugens opnieuw een standalone. Hoofdpersonage is de vijfenveertigjarige Neve Connolly, een oerdegelijke Britse moeder van drie, die ogenschijnlijk een gelukkig leven leidt. Haar man, Fletcher, is illustrator en werkt tussen zijn opdrachten door als huisschilder. Zonen Connor en Rory en tienerdochter Mabel maken het gezin compleet, en daarnaast kunnen de Connolly’s rekenen op een uitgebreid sociaal netwerk van vrienden en collega’s. Maar Neve houdt er een minnaar op na, Saul Stevenson, een van haar getrouwde bazen. Met Saul kan Neve de sleur van haar gezinsleven doorbreken.
 
Wanneer Neve op een ochtend een sms van Saul krijgt dat hij haar wil zien, haast ze zich naar zijn appartement. Daar vindt ze echter het lijk van Saul, die met ingeslagen schedel op het tapijt ligt. In paniek dat haar affaire aan het licht zal komen, beslist Neve om de plaats delict op te ruimen en al haar sporen te verwijderen. In de badkamer staat immers haar tandenborstel, enkele van haar slipjes liggen in de klerenkast, een glas met haar lipstick staat nog op de salontafel van de vorige avond… Met klinische precisie desinfecteert Neve het hele appartement. Maar dit roept uiteraard vragen op bij rechercheur Alastair Hitching die de moordzaak in handen krijgt.
 
Na acht jaar is het even wennen om niet Frieda Klein als hoofdpersonage in de nieuwste Nicci French te vinden. Neve Connelly is een interessant personage dat gedurende het hele boek aan het woord is als de ik-verteller. Enkel in het allerlaatste hoofdstuk komt de dader even aan het woord. De lezer krijgt met Neve als verteller een goed beeld van haar motieven en daden, en wat er zich in haar hoofd afspeelt. Uiteraard is het een grote fout om de plaats delict op te ruimen en zo de politie op een dwaalspoor te zetten, maar Neve had niet kunnen voorspellen dat ze daarmee een sneeuwbal deed rollen die een lawine aan leugens en bedrog zou veroorzaken.
 
Huis vol leugens komt vrij traag op gang. In de eerste twintig bladzijden wordt het lijk van Saul ontdekt, maar daarna neemt het verhaal gas terug en staat de ontwikkeling van de personages en hun onderlinge relaties centraal. French neemt uitgebreid de tijd om de omgeving en het klimaat te schetsen waarin Neve besluit om een scheve schaats te rijden. Dat binnenshuis niet alles rozengeur en maneschijn is, wordt al snel duidelijk. Gebroken personages met een geheim zijn immers geliefd in het universum van Nicci French. Door de mooie, verzorgde schrijfstijl en psychologische diepgang van Neve Connolly is dit een typisch boek van de Britse schrijvers. In het tweede deel van het verhaal neemt ook de spanning toe. Huis of leugens is misschien niet het allerbeste werk van Nicci French, maar bevindt zich wel bovenaan de ruime middenmoot.
 
Nicci French: Huis vol leugens, Ambo/Anthos, Amsterdam 2019, 397p. Vertaling van The Lying Room door Linda Broeder en Bert Meelker. ISBN 9789026343315. Distributie: VBK België

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 3, MAART 2024

Binnen in de aarde is een berg

Hester Knibbe

De zomers

Ronya Othmann

Het mensenschip

Autran Dourado

Onze James. De vrouwen van Ensor

Jan Bultheel, Eric Min (nawoord)

Woestijnpassages

Emmelien Kramer

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2024

Een toren van tijgers

Lizette de Koning, Gareth Lucas (ill.)

Eenbeen

Thijs Goverde

Roofvogels. De mooiste en machtigste dieren in de lucht

Walter De Raedt, Joris De Raedt (ill.)

Salto

Arndís Thórarinsdóttir, Linde Faas (ill.)

Springlevend

Saskia de Bodt

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri