Natuurfotografie

Andy Rouse: Tigers : a Celebration of Life

door Kris van Zeghbroeck

Andy Rouse kan men gerust een vaste klant van de Wildlife Photographer of the Year-competitie noemen. Hij stapte in 1999 over van de informatica naar de fotografie. Sindsdien is hij uitgegroeid tot een succesvol en veelvuldig bekroond natuurfotograaf met een eigen televisieserie: Wildlife Photographer. Hij is een gedreven natuurbeschermer met een eigen fonds, dat gespijsd wordt door schenkingen van Paramo Directional Clothing Systems. Maar in 1998 scoorde Rouse al als winnaar in de categorie ‘Dierengedrag bij zoogdieren’ met een prachtig shot van een modderbadende olifant die geïrriteerd modder gooit met zijn slurf naar een dichtbij opgestelde camera. Dit jaar gaat die bekroning naar Bridgena Barnard met een spectaculair shot van twee cheetah broers die schijnbaar moeiteloos een jonge springbok pootje lichten. De laatste zes jaar kreeg Andy Rouse acht keer een nominatie in deze competitie. Meestal ging het om fotografie in de categorie ‘Dierengedrag bij vogels’ en een eerste nominatie voor de Gerald Durrell Award (‘The last albatross’), maar de laatste twee jaar stonden de Indische tijgers centraal in zijn fotografie. Het voorbij jaar jaar resulteerde dat in de Gerald Durrell Award for Endangered Wildlife. Rouse scoorde met een portret van een Indische tijger, getiteld ‘Tiger stalking’. Het is een zeldzame, frontale foto van een gefocuste tijgerin, seconden voor ze een kudde chital herten in het Ranthambore National Park aanvalt. De tijgerin observeerde de dieren over een afstand van meer dan een kilometer, voortdurend zoekend naar de zwakste dieren, voor ze een slachtoffer selecteerde. De tijger is trouwens het onderwerp van Rouses nieuwste boek Tigers :
a Celebration of Life
dat vorig jaar verscheen in het Internationale Jaar van de Tijger. Het werd uitgegeven in eigen beheer omdat geen enkele uitgever een kwart van de inkomsten wilde afstaan aan projecten voor het behoud van de soort in het wild. Acht jaar heeft hij al zijn energie in dit project gestopt om de tijgers van hun ondergang te redden. Er leven nog slechts een paar duizend Indische tijgers in het wild en Rouse wil duidelijk het verschil maken. Hij bundelt zijn beste tijgerfoto’s in een educatief en inspirerend boek waarin de levenswandel van de tijger verbonden wordt met de persoonlijke ervaringen van Rouse in het veld, en hoe de foto’s tot stand kwamen. Je leest waar je tijgers kan observeren en hoe je ze op de gevoelige plaat vastlegt. Twee essays van tijgerexpert Sarah Christie (Zoological Society of London) geven duiding bij de instandhouding van de soort en zijn habitat. Een bevlogen boek over tijgers waarvan alleen al de aankoop het behoud van de soort actief in de hand werkt.

Andy Rouse: Tigers : a Celebration of Life, Electric Squirrel Publishing London, 2010, 98 p. : ill. ISBN 9780956457509. Distributie: NHBS.com 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 3, MAART 2024

Binnen in de aarde is een berg

Hester Knibbe

De zomers

Ronya Othmann

Het mensenschip

Autran Dourado

Onze James. De vrouwen van Ensor

Jan Bultheel, Eric Min (nawoord)

Woestijnpassages

Emmelien Kramer

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2024

Een toren van tijgers

Lizette de Koning, Gareth Lucas (ill.)

Eenbeen

Thijs Goverde

Roofvogels. De mooiste en machtigste dieren in de lucht

Walter De Raedt, Joris De Raedt (ill.)

Salto

Arndís Thórarinsdóttir, Linde Faas (ill.)

Springlevend

Saskia de Bodt

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri