Nederlands proza

BOEKEN NR. 5, MEI 2017

Daniel Rovers: De waren

door Carl De Strycker

In 2013 meldde lifestyleblad Goed Gevoel het volgende naar aanleiding van Brits onderzoek:
 
‘Mannen vinden de zoektocht naar de ware liefde duidelijk moeilijker, ze daten 13 verschillende vrouwen voor ze zich settelen, in vergelijking met 10 eerste dates voor dames. Zeven daarvan draaien uit op een regelrechte ramp’.  
 
Het vinden van ‘de ware’ is duidelijk niet zo eenvoudig, en het beheerst een groot stuk van ons leven. Daarover gaat de mooie nieuwe roman van Daniël Rovers: De waren (let op dat meervoud!).

Ricky, Ade en Bob komen bij elkaar om hun twintigjarige vriendschap te vieren en dat is aanleiding om hun leven tot nu toe te overschouwen. Ze halen herinneringen op en je ziet hen in wisselende constellaties en uiteenlopende relaties elkaars levenspad kruisen. Geen van allemaal heeft in die tijd dé grote liefde gevonden, wel hebben ze avontuurtjes gekend, min of meer langdurige relaties gehad, en af en toe ontstond er ook erotische spanning tussen hen. Het levert grappige en triestige verhalen op over seks, verliefdheid, liefde en gebroken harten. En hoewel de personages met van alles en nog wat bezig zijn op professioneel gebied, duidelijk wordt dat hun bestaan voor een groot deel in het teken van de zoektocht naar liefde staat.  
 
Daarmee is deze roman een onverholen analyse van de romantische ziel in de postmoderne tijd. De vrienden maken echter niet alleen een balans op van hun liefdesleven, De waren is ook een terugblik op hun jeugd, die nu afgesloten lijkt. De speeltijd is voorbij, het is tijd om volwassen te worden. Dat levert een hoogst melancholisch boek op waarin met weemoed teruggekeken wordt op een verwarrende tijd, maar mooie tijd.
  
Uiteindelijk lijkt de roman te suggereren dat er niet zoiets bestaat als die ene grote liefde; eerder blijkt het leven gekenmerkt te worden door een opeenvolging van verschillende meer of minder intense liefdesverhoudingen. Dat lijkt de realiteit, maar je krijgt bij het lezen het gevoel dat de in wezen van romantiek dromende personages in dit verhaal die waarheid liever niet onder ogen zien. Een andere verklaring van de titel dringt zich daarmee op. Eerder dan de relativistische postmoderne idee – naar analogie met het verloren gegane geloof in de waarheid – dat er niet één ware, maar verschillende en uiteenlopende waren zouden zijn, vragen de personages zich af of vriendschap, die niet-exclusieve en niet door seksuele besognes gecontamineerde relatie, de ware liefde zou kunnen zijn. Zij zijn voor elkaar de waren, want ondanks alle wisselende relaties van de drie hoofdpersonages, is hun band al die jaren blijven bestaan.
 
Rovers heeft een prachtig invoelend boek geschreven over de spanning tussen het verlangen naar de grote passionele liefde en de duurzame vorm van liefde die vriendschap heet. Het boek zit vol hartstocht, ingehouden en minder ingehouden seksuele honger en veel ongemakkelijke situaties, verdriet en melancholie. Bovendien bevat de roman een pak bijzonder scherpe observaties over mens en wereld, en hebben tal van zinnen een bijzondere aforistische kracht. De waren is een prachtig boek over de vele gradaties van liefde en geluk.
 
Amsterdam : Wereldbibliotheek 2017, 189 p. ISBN 9789028426801. Distributie: Elkedagboeken 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 3, MAART 2024

Binnen in de aarde is een berg

Hester Knibbe

De zomers

Ronya Othmann

Het mensenschip

Autran Dourado

Onze James. De vrouwen van Ensor

Jan Bultheel, Eric Min (nawoord)

Woestijnpassages

Emmelien Kramer

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2024

Een toren van tijgers

Lizette de Koning, Gareth Lucas (ill.)

Eenbeen

Thijs Goverde

Roofvogels. De mooiste en machtigste dieren in de lucht

Walter De Raedt, Joris De Raedt (ill.)

Salto

Arndís Thórarinsdóttir, Linde Faas (ill.)

Springlevend

Saskia de Bodt

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri