Misdaad

BOEKEN NR. 1, JANUARI 2017

Ule Hansen: De negendoder

door Karen Vandyck

In hartje Berlijn worden op een bouwsteiger drie lijken gevonden. Luguber is dat de lijken helemaal omwikkeld zijn met ducttape en opgehangen zijn als levensgrote cocons. Het is aan profiler Emma Carow van de Berlijnse politie om uit te zoeken wat de moordenaar met deze enscenering bedoelt en of er nog meer slachtoffers zullen volgen. Carow is een briljante profielschetser die in het hoofd van menig seriemoordenaar kan kruipen maar door haar excentrieke gedrag botst ze meermaals met haar oversten en collega’s. Ook in deze zaak komt Carow alleen te staan wanneer ze voet bij stuk houdt aan haar analyse van de moordenaar en haar collega’s daarmee tegen zich in het harnas jaagt. Carow besluit om haar gelijk te halen en begint haar eigen onderzoek. Niet nodig om te zeggen dat dit geen goed idee is en ze zich daarmee nog meer moeilijkheden op haar hals haalt.   
De negendoder is het thrillerdebuut van het duo Astrid Ule en Erik Hansen, die Berlijn hebben gekozen als locatie voor wat een langlopende thrillerreeks moet worden. Het grimmige Berlijn dat naast de toeristische trekpleisters ook een hele undergroundbeweging kent, vormt het ideale decor voor een zieke geest die zijn slachtoffers ziet als producten van de wegwerpmaatschappij. De auteurs maken van Berlijn een hoofdpersonage en beschrijven uitstekend de Duitse hoofdstad in al zijn facetten.

Moeilijker om in de armen te sluiten is het hoofdpersonage Emma Carow. Carow is een uitermate getalenteerde profielschetser die door haar werk het nodige gezag opwekt, maar dit meteen weer teniet doet door haar problematische privéleven. Als tiener is Carow verkracht wat haar – begrijpelijk natuurlijk – trauma’s bezorgde. Met haar werk hoopt ze andere slachtoffers te behoeden voor de zieke geesten die haar hebben klein gekregen. Ze heeft echter problematische bindingsangst en kan geen deftige relatie met mensen aangaan, ook niet met haar collega’s. Ze excelleert in roekeloos gedrag met vreemde, ongure mannen met wie ze destructieve relaties begint.
 
Als lezer is het gedrag van Carow soms te veel om nog geloofwaardiger te zijn. Iedereen verwerkt een trauma op zijn eigen manier maar hoe Carow in het boek soms te keer gaat, zo kan een mens niet meer functioneren in een topfunctie bij de politie. Dat ze met haar stunts vaak wegkomt bij haar oversten en collega’s is ongeloofwaardig. Ule Hansen
neemt hier soms een loopje met de geloofwaardigheid en de bereidwilligheid van de lezer.

Ook is het boek met zijn meer dan 450 pagina’s te dik om een echte topper te zijn. Er hadden gerust wat nevenverhalen en plotlijnen kunnen sneuvelen zodat het verhaal compacter en vlotter werd. Na een zeer lange aanloop met lange beschrijvingen en reflecties van Carow krijgt De negendoder in het tweede deel meer vaart en komt de spanning erin. Gelukkig maakt het slot nog veel goed, maar helemaal overtuigen doet dit debuut helaas niet.
 
Amsterdam : Luitingh-Sijthoff 2016, 459 p. Vert. van Neuntöter door Roelof Posthuma. ISBN 9789024573356. Distributie: Veen Bosch & Keuning 

deze pagina printen of opslaan

Nieuwe recensies

BOEKEN NR. 3, MAART 2024

Binnen in de aarde is een berg

Hester Knibbe

De zomers

Ronya Othmann

Het mensenschip

Autran Dourado

Onze James. De vrouwen van Ensor

Jan Bultheel, Eric Min (nawoord)

Woestijnpassages

Emmelien Kramer

naar overzicht

JEUGDBOEKEN NR. 3, MAART 2024

Een toren van tijgers

Lizette de Koning, Gareth Lucas (ill.)

Eenbeen

Thijs Goverde

Roofvogels. De mooiste en machtigste dieren in de lucht

Walter De Raedt, Joris De Raedt (ill.)

Salto

Arndís Thórarinsdóttir, Linde Faas (ill.)

Springlevend

Saskia de Bodt

naar overzicht


ontwerp: Ann Van der Kinderen   |   programmatie: dataweb   |   © MappaLibri